Zorgclown in Heilig-Hartziekenhuis

Lier: Het Heilig-Hartziekenhuis Lier neemt als eerste ziekenhuis van België een zorgclown in dienst.
Geestelijke vader van zorgclowns Michael Christensen viert deze primeur met een masterclass ‘Clowns in de zorg’ in het ziekenhuis.

Marjolijn Gijbels (22), clown Takki, is de eerste zorgclown in vast dienstverband. “Het is voor mij een jeugddroom die uitkomt. Ik studeerde eerst Arabistiek aan de universiteit, maar besefte vrij snel dat dit niets voor mij was. Ik ging her en der lessen in clownerie volgen. Zo kwam ik bij Clownsense terecht. Tijdens mijn opleiding deed ik een stage in het Heilig-Hartziekenhuis. Nu werk ik hier in vast dienstverband”, legt clown Takki uit.

Dertig jaar geleden, richtte Michael Christensen in New York: het vak ‘clown in ziekenhuis’ op. Sindsdien zijn er over de hele wereld tal van clown-organisaties ontstaan.
Michael is de allereerste (zorg)clown, geestelijk vader en inspirator voor de vele generaties clowns die zijn voorbeeld volgden. In 1986 stichtte hij in 'the Big-Apple-Circus-Clown-Care Unit', de eerste officiële organisatie die clowns op de pediatrie in het ziekenhuis bracht. De clowns die samen met hem werkten hebben over de hele wereld nieuwe organisaties opgericht. Dit relatief jonge vak is nog volop in ontwikkeling, een onderzoek waar Zorgclowns & Co VZW zich helemaal voor inzet. In november komt deze Peetvader des clowns en 70-jarige vakman naar België om deze primeur te vieren, en geeft ter ere daarvan twee masterclasses ‘the essence of clowning in healthcare’, waarvan één in het H.-Hartziekenhuis in Lier.

Sinds kort is er een clown vast in dienst in het H.-Hartziekenhuis te Lier. Het is een van de clowns van Zorgclowns & Co VZW, een nieuwe organisatie die zowel voor kinderen, ouderen als personen met een beperking speelt. Via nauwe samenwerkingen met zorgverleners ontwikkelen zij vernieuwende projecten waarin de clown een concrete ondersteuning en aanvulling is op de zorg. Zorgclowns & Co hebben een partner gevonden in het H.-Hartziekenhuis te Lier, dat als eerste ziekenhuis van België een clown in dienst heeft genomen.

Het H.-Hartziekenhuis werkte al samen met ClownSense, de organisatie die een professionele opleiding tot clown in de zorg voorziet. Met de nieuwe samenwerking met Zorgclowns & Co ontwikkelt het Lierse ziekenhuis zich tot een Vlaams centrum voor clowns-vernieuwing. Zo wordt er niet enkel op de pediatrie gespeeld, maar ontwikkelen dokters, therapeuten en psychologen samen met de clowns tal van projecten. Onder andere rond patiënten begeleiding voor en na de operatie, in het ‘Fit 4 life Lier’-programma, op de geriatrie, tijdens een behandeling onder invloed van lachgas, het begeleiden naar het operatiekwartier of zelfs het oproepen van een clown bij een spoedgeval.

Wie zijn de Zorgclowns?
De Zorgclowns & Co VZW zijn professioneel opgeleide clowns, die zowel kennis hebben van de clownstechnieken als van o.a. psychologie, ziektebeelden en hygiëne. Ze werken steeds voor personen in fragiele situaties, met als doel om via contact verlichting te brengen en mensen terug in hun kracht te zetten. Dit gebeurt via spel, verhalen, muziek, zang, stilte, aanraking, … op maat van elk individu. Ze weten bijvoorbeeld goed hoe om te gaan met angst, eenzaamheid, pijn en vermoeidheid… niet de clown, maar de patiënt staat centraal, ze passen telkens hun spel aan via improvisatie, en helpen de nodige lichtheid te terug te vinden om te kunnen relativeren en aanvaarden. Het vak clown in de zorg bestaat nu zo’n 30 jaar wereldwijd, en is langzaam uit zijn kinderschoenen aan het groeien. Internationaal zijn er tal van boeiende ontwikkelingen die de meerwaarde van de clown en zijn mogelijkheden in de zorg onderzoeken. De Zorgclowns & Co VZW zet zich in om dit vak in België naar een volgend level te brengen.

Zorgclowns & Co gaan op bezoek bij kinderen, maar ook bij volwassenen, en bij personen met een beperking. De clowns werken steeds in duo om in te kunnen zetten op kwalitatief spel. De tweede clown die in het ziekenhuis werkt wordt volledig met sponsorgelden betaald.

”De effecten van een clown bezoek zijn niet te onderschatten: lachen brengt zuurstof naar het lichaam en de organen. Het werkt stress verlagend, kinderen slapen en eten beter, wat de algehele weerstand vergroot. Endorfines worden aangemaakt, wat pijnstillend werkt en wat soms maakt dat er minder medicijnen nodig zijn. Ook ontstaat er een betere communicatie tussen de patiënt en de andere zorgverleners en helpen clowns bij de vermenselijking van de gezondheidszorg. Niets dan voordelen dus”, zegt dokter Kristien Garmyn, kinderarts in het H. Hart Ziekenhuis

Steun Zorgclown & Co

Wilt u dit unieke project steunen? Adopteer dan een clown.
Wordt Peter of Meter met een vaste maandelijkse bijdrage, geef eenmalige donatie van geld, dingen of diensten, zet een actie op met je school of bedrijf, neem ons als goed doel op in uw testament, zet mee je schouders onder onze werking als vrijwilliger.
Voor meer informatie: www.zorgclowns.be  www.facebook.com/zorgclowns
Marjolijn (clown Takki): 0491886835 - rekeningnummer: BE36 5230 8088 8981

Fotoreportage masterclass...

Fotoreportage "bij de patient"...

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet