Dries Van Noten is erepoorter van Lier

Lier: Tijdens een plechtigheid op het Lierse stadhuis kreeg Dries Van Noten het erepoorterschap van Lier uit handen van burgemeester Frank Boogaerts. “Ik heb de laatste tijd al vele mooie prijzen gekregen maar deze van de stad Lier doet me heel veel plezier”, zegt de nieuwe erepoorter.
“Om de titel van ere-poorter te kunnen krijgen moet je aan bepaalde criteria te voldoen. Je dient op economisch, sociaal, toeristisch, sportief, cultureel of ander vlak een meerwaarde voor de stad Lier te betekenen.
Dries Van Noten is natuurlijk vooral bekend als modeontwerper. Opgegroeid in een kleermakersmilieu is de appel niet ver van de boom gevallen. Maar welke variëteit van appel dan wel! Dries heeft de absolute top bereikt . Hij behoort tot de “Antwerpse 6”, ontwerpers met wereldfaam, en kenners beschouwen hem als de echte top van die groep.
Ik wil enkele citaten aanhalen van kenners over Dries : “ Dries heeft een passie voor schoonheid “ “Dries creëert zijn collecties als een meester zijn kunst” “De défilés van Dries zijn pareltjes “ “ Dries is heel kunstzinnig, een echte estheet “, “ Hij is een referentie geworden in de mode “.
Van zichzelf zegt Dries : “ Ik ben zot van mode, maar soms weet ik niet meer waarnaar ik aan het kijken ben.”
Ondertussen heeft Dries meer dan 100 modeshows gehouden in Parijs. Deze totaalevenementen werden inmiddels gebundeld in 2 prachtige boeken die een overzicht geven van de shows en van de collecties van Dries. Meer dan de moeite waard, net zoals de documentaire die over Dries werd gemaakt en onlangs in onze filmzalen vertoond werd.
Het is natuurlijk de evidentie zelf dat Dries vele onderscheidingen ontving.
Enkele maanden geleden ook werd Dries benoemd tot Baron.
Dries is een kunstenaar, een man die met stoffen tovert, een man die mode heeft verheven tot kunst en tot cultuur. Een man  die enorm bijdraagt tot de culturele uitstraling van Antwerpen en Vlaanderen.
Dries heeft een hart voor Lier, dat bewijst hij door zijn activiteiten voor het Polderbestuur. Overduidelijk is dat evenwel geworden door zijn onschatbare inbreng bij de restauratie van onze historische reuzentrein t.g.v. de Lierse Ommegang in 2015. Volledig belangeloos, gratis voor niets, met de duurste stoffen uit Indië  en Italiaans leder uit zijn collectie kleedde hij het Ros Beiaard, de looppaardjes, de Olifant en de Kemel (kameel) en maakte hij dat ze weer schitteren als nooit tevoren. Een prestatie om U tegen te zeggen en waarvoor wij Dries altijd enorm dankbaar zullen voor blijven.

Uitzonderlijke bijdrage voor on land
“U huldigt vanavond een man die niet alleen een bijzondere meerwaarde heeft voor deze stad, maar over wie u gerust kan stellen dat hij de afgelopen drie decennia een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan ons land. Dries illustreert een generositeit waarop de hele Belgische modesector beroep mag doen. Ik denk aan de modeafdeling van de Antwerpse Academie en aan het Antwerpse Modemuseum. Elk jaar mogen wij een ruime collectie van hem opnemen”, zei Kaat Debo, directeur van het Modemuseum Antwerpen

Dries Van Noten: “Ondertussen woon ik al eenentwintig jaar in Lier. Dit is de stad waar mijn grootmoeder geboren werd en ook mijn moeder woont hier. De verbondenheid van de stad en de passie van de Lierenaars fascineerde me. Ik heb vele mooie prijzen gekregen maar deze van de stad Lier doet me heel veel plezier”, besloot Drie Van Noten. (MSL/foto’s MSL)

Fotoreportage...

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet