Liers gezin organiseert warmste benefiet: Scala for life

Lier: Tijdens de Warmste Week van het jaar, op vrijdagavond 22 december 2017, organiseert het gezin  Van den Broeck-Schwartz de warmste voorstelling van het jaar in CC De Mol te Lier. Dit concert van SCALA & Kolacny Brothers wordt ingericht ten voordele van Music for Life.

Het indie-rockkoor Scala, onder leiding van de broers Kolacny, is ondertussen tot ver over de landsgrenzen bekend. Zo treden ze inmiddels over de ganse wereld op.  Ze deden zowel de koorwereld en de rockscene op hun grondvesten deed daveren met eigen nummers maar vooral met hun eigenzinnige, soms héél intieme covers van bekende rocknummers, metalsongs en zelfs dancemuziek.

De opbrengst van het concert gaat integraal naar de vzw Akouyo. Deze vzw werd in 2011 opgericht door Annelies Wybo en is een ontwikkelingsorganisatie die werkt aan een betere toekomst voor (wees)kinderen én hun familie in Togo.

Hoe het begon
Liesbeth en Paul kwamen een vijftal jaar geleden via hun zakenpartner in contact met vzw Akouyo. Deze had in Libelle een oproep gelezen dat Akouyo vzw op zoek was naar Singer naaimachines voor Togo. Ze wilden met hun bedrijf, HTMS (High Tech Metal Steals) uit Mechelen meer doen voor deze vereniging en nodigden voorzitster Annelies uit. Zij gaf meer toelichting en vertelde onder andere over de peter- en meterprojecten die ze in de brousse in de ruime omgeving rondom de Togoleese hoofdstad Lomé organiseren. De andere hulpprojecten die Akouyo op touw zet, gebeuren allemaal in één bepaald broussedorp. Ze bouwden er onder andere in 2013 een lagere school, in 2014 een sanitair blok, ze zetten een vaccinatieprogramma op poten in zeven broussedorpen en bouwden in 2016 enkele huizen op een ommuurde koer, zodat vrouwen en kinderen er veilig kunnen wonen. Ook een waterput voor drinkbaar water kwam er. Deze biedt water voor mensen van heinde en ver.
Liesbeth en Paul namen het peterschap van Florence op zich en stelden hun personeelsleden voor om ook een meter- of peterschap aan te gaan. HTMS betaalt alle bijdragen, voor zevenendertig petekinderen ondertussen. De personeelsleden sturen eens een briefje of geschenkje naar hun mete- en/of petekindje. En het engagement van het gezin gaat nog verder. Toen Studio Brussel twee jaar geleden Music For Life voorstelde, sprongen ze mee op de kar en Liesbeth stikte honderden toiletzakken voor het goede doel. Dit bracht maar liefst 4.800 euro op voor Akouyo vzw. Met dit bedrag werden huisjes gebouwd.
Toen hun oudste dochter Lotte in het voorjaar 18 jaar werd, mocht zij als geschenk de familiereis kiezen. Zij koos ervoor om naar hun petekindje Florence te gaan in Togo. Niet zo eenvoudig want Togo is niet echt een toeristisch land. Liesbeth nam contact met Annelies Wybo en zij wou ‘reisleider’ zijn voor het gezin. En zo zagen zij hun ‘project’ voor het eerst live. Er waren hoogtepunten, zoals de proclamatie van de leerlingen in de door Akouyo opgerichte school, en er waren ook pakkende, schrijnende taferelen. Zo wordt er nog steeds honger geleden en is de voeding er erg eenzijdig. Deze bestaat hoofdzakelijk uit pâte, gemalen maïs met water. 0,0% voedingswaarde, maar maagvullend.
Ondertussen heeft Paul een molen gezocht én gevonden om maïs te malen, zodat ze de bloem kunnen verkopen. Deze werd vorige week in gebruik genomen.

Medisch centrum
De opbrengst van Scala for Life gaat ook integraal naar Akouyo vzw. Zij gaan er een medisch centrum mee bouwen, net buiten de ommuurde koer. De regering van Togo heeft een akkoord gesloten, dat zij voor een gediplomeerd geneesheer voor dit medisch centrum zullen zorgen. Het geld gaat dus zeer goed besteed worden en rechtstreeks op de juiste plaats terecht komen.

Het concert van Scala vindt plaats op 22 december 2017 om 20u15 in CC De Mol aan de Aarschotsesteenweg te Lier. Tickets kosten 35 euro. Er zijn nog enkele VIP arrangementen te koop. Deze kosten 100 euro per kaart. Hiervoor mag je het laatste half uur van de soundcheck bijwonen, je krijgt een receptie aangeboden, een gratis CD (er zijn er 3 verschillende) en toelichting door Stijn Kolacny himself. Zij schenken ook de opbrengst van de CD verkoop na de voorstelling aan Akouyo vzw.
Meer info over het project: www.akouyo.org of op de facebookpagina Akouyo Togo. (KSL-PS)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet