Herdenking einde Eerste Wereld Oorlog

Lier: Op 11 november werd, zoals op vele plaatsen in ons land, het einde van Wereld Oorlog I herdacht. Voor de eerste maal ging de kerkelijke herdenking door in de Sint Gummarus kapel en niet in de Sint Gummaruskerk. Na de misviering stapten de aanwezigen op naar het herdenkingsmonument gekend als ‘Den Engel’ in de Begijnhofstraat. Daar werden door burgerlijke en militaire instanties kransen neergelegd. Nadien werden ook bloemen neergelegd aan het herdenkingsmonument op de Militaire Begraafplaats aan de Mechelsesteenweg. Het geheel werd afgesloten met de 11 november toespraak van burgemeester Frank Boogaerts.

“Op 11 november 1918 om 11 uur zwegen de kanonnen en eindigde  WO  I.  Enkele uren voordien , om 5 uur  ’s morgens, werd in een treinwagon in het bos van Compiègne in de buurt van Parijs de wapenstilstand getekend. Een wapenstilstand die definitief een einde maakte aan een wereldoorlog die 4 lange jaren duurde. Aansluitend in 1919 werd het Verdrag van Versailles getekend.  4 Imperialistische grootmachten, het Duitse, het Russische, het Oostenrijks-Hongaarse en het Ottomaanse Rijk hielden op te bestaan.”

Verder schetste de burgemeester het verschrikkelijke gebruik van gifgassen in deze waanzinnige oorlog. De hoop om oorlog uit de geschiedenis te bannen werd vlug de kop ingedrukt met WOII

“Zelfs tot op de dag van vandaag wordt er nog oorlog gevoerd in de wereld op verschillende plaatsen en om verschillende redenen.
Af en toe zijn er tekenen van hoop. Er worden opnieuw  contacten gelegd tussen Taiwan en de Volksrepubliek China, de relaties tussen de Verenigde Staten en Cuba zijn enigszins versoepeld, Amerika praat met China en Rusland.
Maar is dit voldoende ? Neen, want oorlog blijft een vreselijke realiteit. In onze streken kunnen we genieten van vrede, maar het Midden-Oosten en het Nabije Oosten blijven haarden van onrust en gewapende conflicten. En bovendien wordt de wereld af en toe opgeschrikt door “leiders” die het plezierig vinden om langeafstandsraketten uit te testen en een kernarsenaal trachten uit te bouwen. Er is dus weinig reden om te juichen.”

“Vandaag herdenken en eren wij al diegenen die hun jonge leven geven en gaven voor vrijheid, democratie, gelijkheid en rechtvaardigheid. Zij blijven ons respect en waardering genieten. Wij moeten erover waken dat deze waarden bewaakt en verdedigd worden, zowel hier als elders. Hun offer mag niet tevergeefs zijn geweest.
Verschillende ideologieën, verschillende visies op de economie, verschillende religies mogen bestaan. Maar zij moeten kunnen samenleven met respect voor de hoger vermelde waarden. Verschillen moeten uitgepraat worden , niet uitgevochten.
Zo zou onze samenleving er moeten uit zien. Dat is mijn vurige wens “Nooit meer oorlog “. Ik ben ervan overtuigd dat u allen hier aanwezig het hiermee eens zijn”, besluit burgemeester Frank Boogaerts. (MSL/foto’s MSL)

Fotoreportage...

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet