Archief koopt unieke verzameling werken van Felix Timmermans

Lier: Onlangs kocht de stad Lier een bijzonder interessante verzameling werken van Felix Timmermans aan. De kern van de verzameling bestaat uit een 500-tal boeken, aangevuld met een vijftal tekeningen. De collectie werd aangekocht van de erfgenamen van Maurice de Jonghe, een gepassioneerd Timmermansverzamelaar.
 
In 2015 kocht de stad reeds de collectie van Ignaas Dom aan. Deze nieuwe aankoop vormt daarop een uitstekende aanvulling en is inhoudelijk zelfs nog waardevoller.
 
Talrijke vertalingen in het Duits, Tsjechisch, Hongaars en Esperanto en eerste drukken ontbraken nog in de collectie van de archiefdienst. De verzameling bevat ook zeldzame luxe-edities en een aantal originele handschriften. In verschillende boeken vinden we ook een opdracht van Felix Timmermans terug.
 
Bijzonder interessant is een boekje met tekst en ingekleurde tekeningen waarin Felix Timmermans het menu beschrijft van het feestmaal ter gelegenheid van het huwelijk van mejuffrouw Mariosa Michielsen met mijnheer Edward De Beuckelaer op 13 juni 1936.
 
De boeken worden ondergebracht bij de unieke Timmermanscollectie van het archief Lier. De tekeningen worden toegevoegd aan de collectie van het Timmermans-Opsomermuseum. De aangekochte boekencollectie wordt de komende weken ontsloten via de bibliotheekcatalogus. Daarna kunnen ze in de leeszaal van het archief geraadpleegd worden.

Verkoop dubbels
Eventuele dubbels die weinig interessant zijn voor de stedelijke collectie worden later te koop aangeboden aan de Lierenaars.(MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet