Oude stadskaarten en atlassen van de stad Lier

Lier: Het Stadsbestuur kocht de collectie Cartografie van de heer Jef Leyzen aan. Het gaat om 42 kaarten en stadsgezichten, plus een 10-tal atlassen. Jef Leyzen verzamelt sinds de jaren '80 cartografie over Lier. Zijn collectie is geordend op soort: plattegronden, panorama's, kloosters en kastelen. De verzameling is zeer volledig en de kaarten zijn in goede staat. Enkelen zijn bijzonder zeldzaam en moeilijk te verkrijgen. De kaarten worden geïntegreerd in de opstelling van het nieuwe Stadsmuseum bij het onderdeel 'Ontwikkeling van de stad'. De atlassen worden opgenomen in de collectie van Archief Lier. Deze aankoop vormt een uitstekende aanvulling en meerwaarde voor de erfgoedcollecties van de stad. Kostprijs 8.000 euro.

Rik Verwaest schepen voor erfgoed en musea: “We hebben een ongelooflijke schat aan kaarten verworven door deze aankoop te realiseren. In totaal hebben wij 42 kaarten en een tiental atlassen verworven. Dit is een enorme aanwinst nu zeker dat het volgend jaar het nieuwe stadsmuseum open gaat. Voor het brengen van de stadsgeschiedenis is een goede cartografie essentieel.”

Jef Leyzen over de collectie: “In de jaren tachtig vond ik een verkiezingspamflet van een of andere politieke partij met aan de achterzijde een oude kaart van Lier. Dit intrigeerde mij in dergelijke mate dat ik op zoek ging naar oude kaarten van Lier. Ik ben daar nu al ongeveer vijfendertig jaar mee bezig. Het is zo mijn levenswerk geworden. Ik zocht oude kaarten bij privé personen, op markten en op veilingen. Eens de microbe je te pakken heeft zoek je verder en verder.”
De verzameling uit de periode 1600, 1700 en 1800 is geordend op soort: platte gronden, panorama’s, kloosters, de Lierse furie en het straten leger, kastelen en omgevingskaarten. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet