Pater Jules stelt memoires voor

Koningshooikt: Voor zijn vrienden en genodigden stelde Pé Jil, pater Jules of Jules Van Looveren (81),  zelf zijn memoires voor. In het boek, dat hij samen met zijn nicht Hilde Van Looveren schreef, vertelt hij over zijn jeugd, zijn roeping, zijn belevenissen in Haïti als missionaris en tot slot zijn werk als parochie priester in Koningshooikt.

Pater Jules: “Na mijn collegejaren besliste ik om missionaris te worden. Toen ik achttien werd moest ik de toelating aan mijn vader vragen om missionaris te worden. Hij schrok wel even. Hij zei mij dat de wereld bepaald wordt door het geld en door de vrouwen. Maar ik hou je niet tegen, zei hij. Hij vroeg mij naar mijn motivatie. Ik zei toen: “Vader ik wil alleen maar goed doen in de wereld, ik heb geen ander motief.”

Jules Van Looveren  volgde een jaar noviciaat in Zuun, twee jaar filosofie in Scheut en vier jaar theologie in Leuven. Omdat de armoede in Haïti hem zo intrigeerde vertrok hij 1964 naar Haïti.
Na vierentwintig jaar missionarisleven besliste hij terug te keren naar België. In 1989 werd hij aangesteld in de Sint-Jan-Evangelistparochie van Koningshooikt.

Het boek
Na een beschrijving van zijn jeugdjaren thuis in Wuustwezel en in het Sint-Jozefcollege Turnhout, de opleiding in vormingshuizen van de missiecongregatie van Scheut in België en in Parijs, zijn sportieve aanleg met voorliefde voor voetbal, belandt pater Jules (pè Jil) in het tweede hoofdstuk in Haïti, zijn droombestemming als missionaris. Met het simpelweg vertellen van doordeweekse — en ook zondagse ervaringen — verrassende belevenissen en gebeurtenissen probeert hij een schets te maken van de Haïtiaanse leefwereld, de afro-creoolse cultuur. Hij kiest daarin duidelijk partij, dikwijls op een speelse, ontwapenende wijze, in de strijd voor rechtvaardigheid, tegen het onderdrukkende en uitbuitende systeem van het toenmalige regime Duvalier. In het derde deel keert de missionaris terug naar België waar hij een gelukkige en geliefde pastoor wordt van twee Antwerpse parochies. Hij ontdekt een Vlaamse kerkgemeenschap waarmee hij graag zal samenwerken en opbouwen. Een bij hem inwonende Congolese priester-stagiair vergezelt hem in die jaren. In dit deel trekt hij ook tamelijk hard van leer tegen onbegrip en bepaalde wijzen van optreden van sommige kerkbedienaars-priesters. Maar tevens bevat dit derde hoofdstuk het begin van een laatste maar tegelijk heerlijk vierde en laatste hoofdstuk. Eén waarbij de 'kers op de taart' wordt gezet in de weg van de liefde. Jules wist het: 'Oude liefde roest niet.'

Het boek kost tien euro (plus drie euro verzendingskosten) en is te bekomen via e-mail juvalo36@gmail.com  of in Taverne ’t Dorp Dorpstraat 111 Wuustwezel. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet