Lierse Reuzen in Catalonië

Lier – Reus, Spanje: In Reus, de culturele hoofdstad 2017 van Catalonië in Spanje vond van 12 tot 15 oktober het Congrés i Trobada Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva plaats. Een groot internationaal congres over de reuzencultuur wereldwijd. Op uitnodiging van de Catalaanse overheid en Reuzen in Vlaanderen trokken Pallieter, juffrouw Agnes en Wardje van ‘t Jesuwieten naar het verre Spanje. Ze kregen er het gezelschap van onder meer de Reuzengilde van Geraardsbergen en de Reuzengilde Gigantius uit Maastricht.
Een verslag van Luk Ceulemans, voorzitter van de Gezellen van ’t Groot Volk.
“De Catalaanse overheid stond in voor het vervoer en verblijf van de tien Lierse delegatieleden bestaande uit Gezellen van ’t Groot Volk en Lierse Pijnders. Ook de kost van het Reuzentransport, een vrachtwagenrit van 3.000 kilometer heen en terug, namen zij ten hunne laste.
De organisatie en het verblijf was tiptop verzorgd. Zo kreeg elke groep een begeleider toegewezen als gids in een wel erg druk programma bestaande uit parades door de stad en static shows op diverse pleinen.
Tijdens de optochten klonk er heel wat applaus van een telkens massaal opgekomen publiek. Vooral Wardje stal de show. Iedereen wou met hem op de foto. Maar ook Pallieter en juffrouw Agnes genoten van de waarderende blikken.
Op de tentoonstellingen waren de complimenten enkel lovend. Regionale televisiezenders en de lokale schrijvende pers brachten uitgebreid verslag. Toeschouwers verdrongen mekaar om een foto van het Lierse drietal te kunnen nemen.
Contacten voor eventuele uitwisseling werden gelegd. Zo zou bij de volgende Ommegang in 2020 de Spaanse delegatie wel eens kunnen uitgebreid worden met … een Ros Beiaard.
Ongetwijfeld hebben de Gezellen van ’t Groot Volk en de Lierse Pijnders de Lierse Reuzenfamilie op de (internationale) kaart gezet”. (JH/foto’s GGV)

Fotoreportage...

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet