Anne Aras en Fons Teijssen stellen aquarellen tentoon

Lier: In het Vleeshuis stelden Anne Aras en Fons Teijssen hun aquarellen tentoon.

“Fons is een Lierenaar in hart en ziel, een man die  zijn stad op het hoogste schavotje zet. Fons is een echte kunstenaar, die leeft voor zijn kunst”, zegt burgemeester Frank Boogaerts bij de opening van de tentoonstelling.
In 2015 kreeg Fons de “Life Time Achievement Award” van de Lierse Cultuurraad voor zijn ganse kunstenaarsloopbaan.

Fons Teijssen tekent en schildert al meer dan veertig jaar over zijn geliefde Lier en omgeving. Aquarel is zijn techniek, waarbij hij zachte kleuren in elkaar laat overvloeien met veel concentratie en een trefzekere hand. Steeds gaat hij op zoek naar nieuwe beelden, anders dan de meest getekende of geschilderde prenten. Hij noemt het toevallige ontmoetingen in zijn wereld en zijn dromen. Achtergevels interesseren hem het meest, die zijn eerlijker dan het masker van de voorgevel. Hij begint zijn aquarel nat in nat en naarmate het papier droogt vult hij details in om uiteindelijk zijn realiteit, zijn waarheid weer te geven. Zo neemt hij de toeschouwer mee op sleeptouw met frele, soms stevige of subtiele kleuren in een transparant geheel van herinneringen en getuigenissen, tegelijk speels vooruitziend of weemoedig terugblikkend in een zweem van nostalgie. Zijn werken vertellen een eigen verhaal met veel zeggingskracht. Teijssen verdicht de werkelijkheid en blijft zoeken naar de wereld achter de wereld die we kennen.
Voor de Gilde van de Lierse Pijnders ontwierp hij een vlag en hij maakte ook de tekening voor de nieuwe vlag van de Koninklijke Moedige Bootvissers. Hij was ook verantwoordelijk voor de oorkonde, die hij tekende en schreef voor de Ereconsuls van de stad Lier, ter gelegenheid van 800 jaar Stad, Lierenaars aller Landen', een initiatief van de Gilde Heren van Lier. Het project werd herhaald voor de Sint Gummarusfeesten 2015. Fons tekende een nieuwe aangepaste oorkonde. In 1996 was hij de stadskalligraaf die ter plaatse de huwelijksakte maakte tijdens de evocatie van het huwelijk van Filips de Schone en Johanna van Castillië. Ook tijdens de jongste Sint Gummarusfeesten kon men hem als kalligraaf aan het werk zien met de oorkonde voor de Blijde Intrede met ommegang.
Hij stelde zijn werken tentoon op verschillende plaatsen, overal in België, maar ook in Nederland, Frankrijk, Polen... Overal vertelde hij zijn verhaal over zijn Lier en omgeving. Zo wil hij een pallieteriaanse sfeer uitzaaien met een glimlach als rijke oogst.
Maar met enkele aquarellen wil hij ook zijn mening geven over de wereld en de tijd waarin hij leeft, zijn weerzin voor haat en geweld en zijn bezorgdheid over de gewone mens, de slachtoffers en de vluchteling.

Op de tentoonstelling waren zijn nieuwste aquarellen te zien over Lier en omgeving, over zijn vakantie in Normandië, enkele figuren en ook nog wat stillevens.

“Anne Aras begon in het voetspoor van Fons, enkele jaren geleden, eveneens te schilderen.
Zij volgde tekenlessen bij Marc Vervoort aan de Academie van Lier en leerde van Fons de techniek van aquarel. Haar grote liefde voor dieren is af te lezen van haar kunst. Paarden, leeuwen, katten… maar ook portretten zijn haar onderwerpen. Anne woont in Virginia, Amerika en is slechts enkele maanden per jaar in Lier. Veel lessen van de academie en van Fons werden dan ook gevolgd op haar PC, via Skype. Maar de resultaten mogen zeker gezien worden”, aldus burgemeester Frank Boogaerts. (MSL-SDW/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet