Lierse klok kleurt roze ter sensibilisering voor borstkanker

Lier: Vanaf oktober, de Internationale Borstkankermaand, wordt de klok aan de Lierse Bib roze verlicht. Op deze manier willen de Pink Ribbonettes van Lier, ondersteund door Pink Ribbon en de Bib van Lier, aandacht vragen voor de zeer frequent voorkomende ziekte.

“Borstkanker is en blijft de meest voorkomende kanker bij vrouwen in België. Ook vandaag kregen 29 vrouwen het verdict te horen. 100.000 vrouwen vechten, samen met hun directe leefomgeving, tegen de ziekte. Helaas verliezen ook nog steeds 6 vrouwen per dag de strijd. Dat klinkt als een statistiek, tot je er plots bij hoort. Daar weten de ‘Pink Ribbonettes’ alles van”, zegt Monique Quaeyhaegens, initiatiefneemster en Pink Ribbonette.

Samen in hetzelfde schuitje
Onder de vleugels van borstkankerorganisatie Pink Ribbon startten tal van dames regionaal een roeiclub, onder de noemer “Pink Ribbonettes”. Zo ook in Lier. Ze roeien niet zomaar voor het plezier. Dat uiteraard ook. Maar vooral om hun lymfeklieren blijvend goed te draineren. Bij borstkanker worden de aangetaste lymfeklieren in de arm namelijk weggehaald. Daardoor wordt het evenwicht tussen aanmaken en afvoeren van lymfevocht verstoord en hoopt het vocht zich op in de geopereerde arm. Dat noemt men lymfoedeem: een ophoping van lymfevocht in het bindweefsel van de arm waardoor een zwelling ontstaat. 5 à 10% van de borstkankerpatiënten ontwikkelen lymfoedeem of een 'dikke arm'.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de roeibeweging een natuurlijke vorm van lymfedrainage is en helpt in de bestrijding van de 'dikke arm'. Bovendien versterkt sporten de natuurlijke afweer.
Pink Ribbonettes is met andere woorden een project dat (ex-)borstkankerpatiënten samenbrengt om te roeien in een drakenboot of Canadese kano voor 10 personen. (MSL/foto MSL)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet