Animatiebeleid WZC Paradijs introduceert ‘therapiehond’

Lier: De OCMW-raad beslist een therapiehond te introduceren in de werking van WZC Paradijs. Een animator van het woonzorgcentrum koopt hiervoor zelf de hond aan en zal een opleidingsprogramma volgen. Hij staat zelf in voor de verzorging van de hond en zal deze als onderdeel van het opleidingsprogramma opleiden tot therapiehond voor de inzet in het animatiebeleid in WZC Paradijs. De opleiding kost het OCMW 1.780 euro.
 
In heel wat (ouderen)zorgsectoren wordt, in functie van animatie en begeleiding voor zorgbehoevenden, gewerkt met dieren gezien de positieve invloed ervan op het algemeen welzijn. Ook WZC Paradijs wil graag ‘huisdieren’ introduceren in hun werking, concreet gaat het hier om een ‘therapiehond’. Deze opgeleide hond loopt vrij rond op de afdeling(en) gedurende de hele dag en wordt opgeleid om enkel de bewoners te benaderen die hierom vragen en dit waarderen.
 
Het inzetten van een therapiehond in het animatiebeleid is een enorme meerwaarde in het aanbod van WZC Paradijs. Een hond brengt bewoners bij elkaar, waardoor ze makkelijker uit hun sociaal isolement geraken. Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat het aaien van een hond positieve effecten heeft op het welbevinden van bewoners van woonzorgcentra. De aanwezigheid van een hond in het woonzorgcentrum zorgt voor een huiselijke sfeer. Bovendien kan de therapiehond ingezet worden als ondersteuning bij verschillende soorten activiteiten op alle afdelingen, inclusief deze voor personen met dementie. Ook tijdens de sessies kinesitherapie, ergotherapie en revalidatie kan er met de hond gewerkt worden. (MSL/foto MSL)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet