Standbeeld van het Schaap

Fotoreportage...

Lier: Aan het Groot Spui heeft De Sociëteit van de Schaepshoofden het standbeeld van het Schaap onthuld. Het bronzen beeld is geschapen door twee Lierse kunstenaars Mark Boon en Kris Duys. Het beeld van ongeveer tweeënzestig kilo staat op arduinen sokkel met een bronzen plaat met daarop de legende waarom de Lierenaars ‘Schapenkoppen’ zijn.

Voorzitter Marc Stubbe: “De Schaepshoofden hebben dit standbeeld laten maken om volgende redenen:
- Lier als schapenkoppen Stad op de kaart zetten
Het mag gezegd worden dat onze vereniging er voor gezorgd heeft dat "het Schaap" opnieuw terug te vinden is in onze stad. Het logo van Lier toont een schapenkop, diverse gebouwen worden vernoemd naar onze bijnaam, allerlei geschenken worden bedrukt met een schapenkop. Zowel bij de bakkers als bij de praline winkels vindt men chocolade schaapjes.

- Lierenaars zijn Schapenkoppen.
Wij Lierenaars weten dit wel maar de duizenden toeristen die ons Schoon Lier bezoeken weten dat over het algemeen niet. Zij kennen de legende, waarom wij schapenkoppen worden genoemd, niet.
Om dit niet telkenmale te moeten vertellen hebben we op de blauwe steen een koperen plaat bevestigd die deze legende in het kort vertelt.

-  Onze vereniging bestaat 10 jaar
En ten slotte Dames en Heren viert onze vereniging dit jaar zijn 10 jarig bestaan en vonden we het nodig om een standbeeld van een Schaepshoofd te laten maken en te schenken aan het patrimonium van onze Stad.”

Burgemeester Frank Boogaerts onthulde het standbeeld.

“Een tijdje geleden ontmoette ik iemand die het aandurfde om het echt gebeurde verhaal dat aanleiding gaf tot onze bijnaam Schapekoppen, in twijfel te trekken. Hij gaf er een heel andere geleerde en ingewikkelde uitleg aan die alleen daarom al zeker niet klopt.
Wij allemaal weten wel beter en blijven geloven in het verhaal van de verstandige keuze van de Lierenaars destijds om een schapenmarkt / veemarkt te verkiezen boven een universiteit , die zoals u weet in Leuven zou gevestigd worden. Onze voorvaderen beseften  toen al het belang van  gezonde  stadsfinanciën en kozen dus voor de gewaarborgde inkomsten. Slimme Lierenaars! En bovendien zijn wij daardoor ook gespaard gebleven van betogingen en rellen. Stel je voor : in onze stad betogingen voor “Lier Vlaams”.
Neen, beste vrienden, wij blijven fier onze naam van schapekoppen dragen, wereldbekend in Lier en omstreken.
De schapenkop wordt de laatste jaren heel erg gepromoot door de Stad, in ons logo, op vlaggen, ook commercieel in allerlei producten, en sinds kort ook nog op de gevel van het stadhuis.
Maar het moet gezegd dat er toch één vereniging is die het voortouw heeft genomen in het benadrukken van deze geschiedenis. Hoe kan het ook anders dat jullie, de Sociëteit van de Schaepshoofden, die rol op zich hebben genomen. En met glans; een kleine bloemlezing :
- Het begrazingsproject op de konijnenweide
- Met 800 schapen door Lier trekken bij de viering Lier 800
- De Dag van het Schaap in het park in 2013
- De organisatie van de schapenkoers op de Grote Markt (die niet alleen op de dag zelf hun sporen nalieten )
- De viering van 500 jaar Groot Spui
- De aanplanting met boombescherming van de zilverlinde op de Grote Markt
- De bootrace in 2010 tegen de Heren van Lier
- De aanplanting van 4.000 tulpen hier op deze plaats.

Een heel voorlopig maar zeker niet definitief orgelpunt wordt vandaag gezet met de inhuldiging van een bronzen beeld dat in opdracht van de Schaepshoofden werd ontworpen door Mark Boon en Kris Duys en gegoten werd door bronsgieter Storms uit Wespelaere.
Er werd gekozen voor deze plek, vlak bij het Spui – het clubhuis van de Sociëteit – en op onze onvolprezen vesten. Het verhaal van onze bijnaam wordt weergegeven op een koperen plaat zodat de vele wandelaars en toeristen de waarheid kunnen ontdekken en alle onjuiste geruchten en verhalen kunnen ontkennen. Prima locatie dus.
Beste vrienden, de onthulling van dit standbeeld is het derde dat ik de laatste maanden mag toevoegen aan het kunstpatrimonium van onze stad : het teruggevonden beeldje van Pallieter, het standbeeld aan de sporthal, en nu dit beeld.
Beste vrienden van de Schaepshoofden, bedankt voor jullie voorlopig laatste initiatief dat onze stad weer mooier en aantrekkelijker maakt.
Ik ben er zeker van dat jullie al broeien op nieuwe ideeën en zal nu graag het standpunt onthullen.”

Tijdens de onthulling zongen de Schaepshoofden het ‘Schaepen lied’. Iedereen kon proeven van de lekkere ‘schapen praline’. De inhuldiging werd afgesloten met een uitgebreide receptie in het Spui.

Meer informatie over de Sociëteit van de Schaepshoofden: www.schaepshoofden.be  (MSL/foto’s SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet