Nieuwe aanwinsten voor toekomstig stadsmuseum

Lier: Eind september opent het stadsmuseum Lier. Het stadsbestuur kocht recent enkele nieuwe stukken aan die een plaats krijgen in de collectie van het toekomstig museum dat eind september opent.

Het schilderij “Er gebeurt iets”van Felix Timmermans uit 1922 stelt een groep begijnen voor, gebogen over een pasgeboren kind (een ‘sater’), dat je niet ziet. Het iconische werk was een huwelijkscadeau van Timmermans aan zijn zus, grootmoeder van de huidige verkoper Felix Van Loock. In afwachting van de opening van het stadsmuseum, is het schilderij al te bekijken in het Timmermans-Opsomermuseum.

De collectie wordt verder verrijkt met twee zegelmatrijzen. De zegelmatrijs van het zegel van het begijnhof uit de 14e eeuw is gegraveerd in een cirkelvormig messing plaatje. Waarschijnlijk gaat het hier over de oudst bekende zegel uit Lier. De zegelmatrijs van het zegel van de pastoor van de Sint-Margaritakerk uit de 16e eeuw is gegraveerd in een ovaalvormig messing plaatje. De twee zegelmatrijzen zullen in het nieuw stadsmuseum tentoongesteld worden. Beide stukken werden verkocht door Raymond Melckebeke uit Waals-Brabant. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet