Tournée Minérale: een maand zonder alcohol

Lier: Vorig jaar bleek de campagne een overdonderend succes: meer dan 120.000 mensen schreven zich in voor Tournée Minérale. Voor De DrugLijn en de Stichting tegen Kanker, de organisatoren van de campagne, was de conclusie duidelijk. Dit doen we in 2018 opnieuw! ‘Tournée Minérale’ roept alle Belgen op om in februari, voor het eerst of opnieuw, 28 dagen ‘nee’ te zeggen tegen alcohol.

Februari wordt de alcoholvrije maand. De eindejaarsfeesten in december en de recepties in januari zijn een typische periode van overdaad. De maand februari is dus een goed moment om daar even van te bekomen en het jaar fris in te zetten.

Lier doet mee aan Tournée Minérale
Ook Lier doet opnieuw mee. Stad, OCMW en Lokale Politie Lier zullen als gezamenlijk team zoveel mogelijk personeelsleden aansporen om deel te nemen aan de campagne en de uitdaging aan te gaan om een maand geen alcohol te drinken. Alle personeelsleden krijgen de mogelijkheid zich hiervoor via een link te registreren onder het gezamenlijk team van Stad/OCMW en Lokale Politie Lier. Vorig jaar namen slechts 120 personeelsleden van de 600 deel.
Ook de Lierenaars en Hooiktenaren worden via sociale media aangemoedigd om deel te nemen.
De stad geeft alvast het goede voorbeeld met een Lierse mocktail die bestaat uit een mix van tonic, veenbessen en bloedappelsien.

Ingrediënten voor 1 mocktail:
- 15cl tonic
- 10cl veenbessensap
- 3cl bloedappelsiensap
- eventueel een beetje grenadine
- takje rozemarijn of munt
- schijfje sinaasappel
- beetje ijs

We roepen iedereen op om een eigen mocktail te bedenken en hiervan een foto posten op Instagram met #instadlier en #tourneeminerale. Onder de deelnemers wordt een lekker mocktailpakket verloot.

Alcohol is geen onschuldig product
Alcohol drinken is heel normaal geworden. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat 82% van de Belgen en 84% van de Vlamingen alcohol drinken. Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten, voor velen maakt het deel uit van de (dagelijkse) routine. Toch zijn er heel wat risico’s verbonden aan alcohol, en niet alleen voor de problematische gebruikers. Alcohol heeft invloed op bijna alle organen in het lichaam en hangt samen met ongeveer 200 verschillende aandoeningen. De relatief onschuldige kater is daar één van, maar er is ook een verband met heel wat ernstigere gezondheidsklachten, zoals slaapproblemen, hartklachten, leveraandoeningen en kanker. Naast de gezondheidsproblemen kan alcohol voor nog heel wat moeilijkheden zorgen, in het verkeer, op het werk, in vriendschappen of relaties, …

Voor je gezondheid en voor het goede doel
Redenen genoeg dus om alcohol een maand lang aan de kant te zetten. Je lichaam krijgt zo de tijd om te recupereren van je gebruikelijke alcoholconsumptie. Heel wat mensen merken in die maand gaandeweg dat ze beter slapen en zich fitter voelen. Je spaart ook heel wat geld uit. En je krijgt minder calorieën binnen, je kan dus zelfs gewicht verliezen door even ‘nee’ te zeggen.
Bovendien staan deelnemers door de actie ook stil bij hun alcoholgebruik in het algemeen. De campagne doet je beseffen hoe snel je, onder normale omstandigheden een glas drinkt uit gewoonte. Onderzoek in het buitenland, waar dergelijke campagnes al langer bestaan, heeft uitgewezen dat deelnemers zelfs een tijd na de actie vaak nog steeds minder drinken.
Ten slotte steunt de campagne ook het goede doel. Deelnemers kunnen een som doneren voor de Stichting tegen Kanker. Of ze kunnen hun vrienden en familieleden vragen om hen te sponsoren bij hun maand zonder alcohol, meteen een extra motivatie om het vol te houden. Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor kankeronderzoek. (MSL/foto’s MSL)

Meer info en inschrijven via www.tourneeminerale.be.

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet