Zelfstandige Ondernemers Berlaar (ZOB) vieren nieuwjaar

Berlaar: de Zelfstandige Ondernemers van Berlaar hielden hun Nieuwjaars receptie in de kookgek in Berlaar. In bijzijn van burgemeester Walter Horemans en enige schepenen hield voorzitter
Willy Beulens zijn nieuwjaarstoespraak. Hij gaf een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit voorbije ondernemersjaar.
Na de toespraak werden de winnaars van de eindejaars tombola getrokken. Uit een bak met ongeveer 8.000 formulieren mocht de winnaar van vorig jaar Staf Keersmaekers de twee winnaars van dit jaar trekken. De hoofdprijs, een pakket bonnen ter waarde van 3.650 euro, werd gewonnen door Lea Aerts uit de Anjerstraat in Berlaar. De tweede prijs, een pakket bonnen ter waarde van 1.825 euro, werd gewonnen door Melchior Schroyens uit de Itegembaan in Berlaar. Beide winnaars kwamen dezelfde avond hun prijs persoonlijk in ontvangst nemen. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Fotoreportage...

Hierna de toespraak van Willy Beulens

Vooreerst mijn allerbeste wensen voor een succesvol en vooral gezond 2018.
Moge jullie stoutste dromen werkelijkheid worden en dit nieuwe jaar ook veel vreugde en voorspoed mag brengen.
Succes ook allemaal met jullie goede voornemens!
Een nieuwjaarsreceptie is traditioneel een moment van terugblikken op het afgelopen jaar.
2017 was in het algemeen een beter jaar dan 2016 zeggen de economische cijfers ons.
Veiligheid was nog steeds een belangrijk punt en wederom waren er dit jaar een aantal zinloze en laffe aanslagen. Laat ons gelukkig zijn en hopen dat dit niet in een landelijk dorp als Berlaar gebeurt.
Er was dit jaar vooral het grote zomerakkoord waar er een resem maatregelen is goedgekeurd die met gemengde gevoelens zijn overgekomen bij de gemiddelde kleine ondernemer. Wat de ondernemer als voordeel zal krijgen hebben we overal kunnen lezen, welke zaken er hier voor in de plaats dienen gegeven te worden heb ik kwasi nergens kunnen lezen of horen.
Dat het ondernemersklimaat hierdoor zal aangewakkerd worden is nog maar de vraag.
Ook in Berlaar waren er afgelopen jaar een aantal handelaars die kozen voor een andere piste in hun leven en hun zaak sloten. Spijtig! Gelukkig waren er ook enkelen die toch de stap naar een eigen zaak hebben gezet. Succes alvast aan deze collega’s voor hun durf en moed!

De bestuursgroep van de vereniging heeft zeker niet stilgezeten en is ook weer actief bezig geweest in 2017....
Menige avondlijke vergaderingen om het organiseren van de acties waren hiervoor meer dan nodig.
En hier ben ik weer,ik val in herhaling, hopelijk de laatste keer.
Mogelijk zou het allemaal wat vlotter en sneller gaan met een aantal dames in de bestuursploeg.

Buiten de traditionele acties zoals de paasactie, de actie “zo dichtblij” de vervanger van met belgerinkel naar de winkel, dag van de klant , al was het nu weekend van de klant, wat meer aanslaat in de stedelijke gebieden dan bij ons. We waren dit jaar ook weer aanwezig op de avondmarkt. Weer een fijn orkest op de kiosk dat menige liefhebbers wist te bekoren.
Er was weer een fijne samenwerking met vereniging Ambiance voor de tapwagen en bediening!
We deden ook een heuse zondagsuitstap met de “Ambiance op wielen”, voor de tweede keer al.
Er is weer veel gelachen en veel plezier gemaakt en we hebben ook gaan bootje varen , al was het toen een pak stiller.

Het vastleggen van een “versterkte kern” rond de markt vanaf de kerk en ook  de Dorpsstraat tot de Daalstraat is verder afgewerkt.
Alles werd afgelopen jaar opgetekend in een heus gemeentelijk plan dat  hopelijk dienst zal doen als een beleidsinstrument voor de toekomst. Uitvoeringsbesluiten of verordeningen zouden best nu snel moeten volgen.
We hadden ook een infoavond met een Unizo specialist rond hinder tijdens wegenwerken.
Met de afsluiting van de Kesselsesteenweg en ook de perikelen in de Smidstraat was dit een geladen vergadering. Er waren gedupeerden die met enige emotie hun verhaal deden.
In navolging van een punt op de gemeenteraad deed ik een oproep en stelde de vraag aan het bestuur om de Kesselsesteenweg en Legrellestraat tijdens het bouwverlof open te stellen zodat de doorgang tijdelijk beter zou zijn. Na onderzoek en overleg met betrokken aannemer , politie en gemeente bestuur Nijlen, het grootste probleem zat op grondgebied Nijlen, bleek tot onze spijt dat dit geen haalbare kaart was vooral omwille van veiligheid. Spijtig, maar we hebben wel begrip voor de beslissing. En niet geschoten is altijd misgeschoten.
Er was voor de tweede keer de eindejaarsshopping / kerstmarkt welke een nog groter succes had dan in 2016.
De handelaars deden spontaan mee op de vraag om later open te blijven en zullen zeker een graantje hebben kunnen meepikken uit dit feest.
Ook waren een aantal handelaars van buiten het centrum aanwezig op dit evenement. Vele verenigingen waren ook zéér actief aanwezig.
Er was dit jaar voldoende eten en drinken voorzien in de standen van warme choco, hot-dogs tot oesters en champagne! En dat het goed was.
De kerstman had ook weer, van horen zeggen, zijn allerzwaarste avond van zijn seizoen. Vele tientallen kinderen bekropen zijn schoot voor een foto met de lieve man. De mama’s lieten deze kans aan zich voorbij gaan dit jaar. Mogelijk zit de hele “# metoo” hype  daar wel voor iets tussen.

Unizo/Zob heeft ook weer gratis een 50 kersbomen en versieringen rondgedeeld in de kern bij de handelaars. Deze bomen gaven de kern een gezelliger uitzicht tijdens de ganse maand december.
En zoals elk jaar sluiten we af met onze jaarlijkse eindejaarsactie. Dit is ieder jaar weer een hoogtepunt voor de deelnemende handelaars maar zeker voor hun klanten.
Zo dadelijk weten we wie de gelukkigen zijn die de eerste en tweede prijs in ontvangst mogen nemen.

Eén van onze werkpunten buiten winkeliersacties is de syndicale werking van Unizo nationaal maar zeker ook de lokale syndicale werking.
Er werden wel wat dingen op de agenda gezet en besprekingen gevoerd met het gemeentebestuur.
Zo willen we verder werken aan een beter ondernemersklimaat en bloeiende kleinhandelskern in onze bruisende gemeente.
Een van de komende weken zullen we ook onze bezorgdheden op papier zetten en overmaken aan alle politieke groeperingen die er in Berlaar actief zijn. 2018 is immers een verkiezingsjaar en daar willen we ook onze grieven aan koppelen.
Tot slot, enkele weken geleden werd er een bericht in de wereld gezonden dat er in Berlaar plots “een betonstop” werd ingeroepen. Het heeft blijkbaar niets te maken met het bezoek van de Bouwmeester aan Berlaar. Een tijdelijke stilstand werd er ons gezegd.
Wat is tijdelijk natuurlijk.
Er is bij bepaalde groepen van de bevolking blijkbaar een angst ontstaan dat Berlaar zal veranderen. Niet meegaan met de tijd is echter achteruitgaan!  Een aantal projecten die in ver gevorderde voorbereiding waren kunnen plots niet meer verder gaan, voorlopig en voor hoe lang. ?
Als er iets is waar een ondernemer allergisch voor is, dan is het een verandering van de regels gewoon tijdens het spel en eenzijdig.
We willen er de nadruk op leggen dat in zulke projecten vaak al pakken geld zijn geïnvesteerd alvorens zelfs tot een vergunningsaanvraag te komen. De ondernemers die daar mee bezig zijn verliezen dan vaak hun gezicht tegenover achterliggende investeerders  of partners of opdrachtgevers en worden reeds gedane afspraken op de helling gezet, zelfs onmogelijk gemaakt.
Dat er regels en krijtlijnen dienen te zijn , daar zijn we het absoluut over eens, daar zijn we zelfs vragende partij! Zet richtlijnen en afspraken op papier zodat iedereen weet waar zich aan te houden na de publicatie van de richtlijnen of verordeningen.
Nu hebben de ondernemers rekening gehouden met de gangbare zaken zoals deze dagelijks werden toegepast in Berlaar en worden dan na vaak een lange periode van studies en dure onderzoeken voor schut gezet, zonder meer, op dit moment.
Als belangenverdedigers voor ondernemers kunnen we dit niet accepteren en vragen dan ook aan het gemeentebestuur de nodige verantwoordelijkheid en gezond verstand aan de dag te leggen en asap duidelijkheid te brengen!

Ik wil nu afsluiten met te klinken op het nieuwe jaar en de nieuwe uitdagingen.
Ik hef het glas en moge 2018 worden zoals in onze wensen!
Gezondheid!

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet