Paprika uit Afrika in Koningshooikt

Koningshooikt: Het toneelgezelschap HOP, Hooikt Op Planken, brengt dit jaar “Paprika uit Afrika” een blijspel van Kamiel Kemels, pseudoniem voor Ronny Van Cauwenberg, in een regie van Dirk Belloy. Het is reeds het 27ste jaar dat HOP een nieuw stuk brengt. “Gezien we maar één productie per jaar brengen kiezen we voor een stuk waarin zoveel mogelijk van onze leden kunnen meespelen”, zicht Dirk Dillen, voorzitter van het gezelschap.

Regisseur Dirk Belloy geeft toelichting bij het stuk.
“Sanne Van Reeth werkt al bijna twee jaar als vrijwilligster in de jungle van Afrika. Ze leert er de plaatselijke bevolking lezen en schrijven. Tijdens haar verblijf heeft ze kennis gemaakt met Antoine, een Afrikaanse collega met wie ze acht maanden geleden een zéér vruchtbare boswandeling heeft gemaakt. Hoogzwanger als ze is, laat ze haar nietsvermoedende familie overkomen om hen ‘de blijde boodschap of heuglijk nieuws’ aan te kondigen.
Gelukkig staat de hulpeloze Sanne er niet alleen voor. Om haar familie in de beste omstandigheden te ontvangen in de brousse, kan de ‘bevallige’ Sanne rekenen op haar Afrikaanse vrienden namelijk de gastvrije Miss Boeloe Boeloe, de levenslustige Lamoemba, de plaatselijke hostess Daisy en niet in het minst pater Ferdinand, een missionaris in den vreemde.
Toch loopt de confrontatie met het zwarte continent alles behalve van een strooien dakje voor Roger Van Reeth, zijn vrouw Maria en Sanne's jongste zus Catho. Om de haverklap mengen de twee flamboyante tantes Clementine en Albertine, die ook mee afgereisd zijn, zich ook nog eens in alle discussies. En dan is er nog Ludovic, de excentrieke broer van Sanne die de schoonheid van de Afrikaanse natuur ontdekt.
Kortom, er zal heel wat paprika uit Afrika nodig zijn om blank en zwart te verzoenen en zo tot een happy end te komen.”

Dirk Belloy is een theater duizendpoot. Hij begon zijn toneelcarrière in 1972 bij de jeugdafdeling van de Koninklijke Toneelkring STREVEN uit Sint-Katelijne-Waver. In 1994 studeerde hij af aan het conservatorium — afdeling WOORD — met de grootste onderscheiding, behaalde de medaille van de stad en het plaket van het M.m.t ('t Arsenaal). Ondertussen volgde hij ook nog een cursus toneelinitiatie, regie, bewegingsleer. Met zijn toneelwerk verdiende hij ettelijke prijzen. Hij vertolkte heel wat gastrollen in verscheidene Tv-series, zoals in Wittekerke', 'Familie', ‘Samson en Gert', 'Spoed', 'Aspe 7 en 10', 'De Rodenburgs', 'Salamander'. Vaak tekent hij ook voor het artistieke advies bij andere gezelschappen o.a. `K.T.S' - 'TSG'- 'HOP' - 'Amfi Theaterproducties vzw' - `Noordteater' - VREAK' - SKT'. Hij schreef ook enkele toneelstukken voor het jeugdtheater o.a. 'Prins Floris zoekt een bruid' - Simsa-Hocus-Dabra' - `De avonturen van Baron van Mnchhausen' - 'Tieners!...een wereld vol gebeurtenissen' - 'Paniek in het Dommelbos' en voor volwassenen 'Voor het goede doeL.. help ons Heer!' en 'Verlangens' een productie in opdracht van 'Amfi Theaterproducties vzw'.  In 1998 behaalde hij voor zijn theaterprestaties de 2e plaats voor de 'Prijs van Culturele Verdienste.' In 2005 werd hij gehuldigd voor zijn '25 jaar officiële theateractiviteit' met de Sint -Genesiusmedaille. En in 2010 kreeg hij de ere- medaille van de Vlaamse Overheid vanwege Vlaams Minister van Cultuur.
Dit is maar een greep uit zijn rijk gevulde carrière.

"Paprika uit Afrika" steunt “Auto voor Congo”
Action d'Espoir (ADE) is een kleine Congolese ngo (niet-gouvernementele organisatie), gevestigd in Bukavu en actief in Zuid-Kivu. Het gebied wordt al jaren geteisterd door gewapende bendes die de bevolking terroriseren, plunderen, moorden en verkrachten.
ADE levert een bijdrage aan het herstel van slachtoffers in deze regio. Hierbij wordt zoveel mogelijk uitgegaan van de eigen kracht van de mensen om in te staan voor hun persoonlijke ontwikkeling.
Sinds de crisis trekken internationale sponsors zich één voor één terug. Dit schudde ADE wel even wakker. Afhankelijkheid van buitenlandse steun is geen garantie voor duurzame ontwikkeling.
De jonge ondernemers binnen Action d'Espoir beseffen dat ze zelf voor hun financiële middelen moeten zorgen. Zo ontstond de Belgisch-Congolese co-creatie : "Kuku na Mayayi ", wat gewoon kippen en eieren betekent.
Twee jonge Congolezen, een dierenarts en een econoom - de organisatie Action d'Espoir - "Congo kenners" bij uitstek Walter Zinzen en Chris Smet en twee Belgische ondernemers (waarvan één HOP lid - Morfine Vertommen) investeerden samen in een kippenboerderij. De eerste kuikentjes kwamen aan in mei 2017 en er zijn nu bijna duizend vleeskippen verkocht. Over een paar weken produceren de legkippen hun eerste eieren. Over een jaar of twee moet het hele zaakje winstgevend zijn en de toekomst van Action d' Espoir verzekerd.
Een betrouwbare auto/bestelwagen om de kippen en eieren te leveren is nog een noodzakelijke investering.
Een gedeelte van de opbrengst van “Paprika uit Afrika” wordt doorgestort naar Action d'Espoir

De opvoeringen van “Paprika uit Afrika” gaan door in zaal Koningshof in Koningshooikt.
Data: zaterdag 20, vrijdag 26 en zaterdag 27 januari om 20.00uur. Zondag 28 januari om 14.30uur. Donderdag 1, vrijdag 2 en zaterdag 3 februari om 20.00uur.
Kaarten aan 9 euro via 0472 30 49 40 (MSL-SDW/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet