Berlaarse bevolking viert nieuwjaar

Berlaar: Het gemeente bestuur van Berlaar trakteerde de bevolking op een uitgebreide nieuwjaarsreceptie. In zijn toespraak gaf burgemeester Walter Horemans een overzicht van het voorbije jaar en een vooruitblik in 2018.
Na zijn toespraak stelde schepen van communicatie Stefaan Lambrechts de nieuwe huisstijl en logo voor. (MSL/Foto’s gemeente Berlaar)

Hierna volgen de volledige toespraken van burgemeester Walter Horemans en schepen van communicatie Stefaan Lambrechts

Toespraak burgemeester Walter Horemans

Beste burgers van Berlaar,
2017 was ontegensprekelijk een veelkleurig jaar, waar grenzen zijn verlegd en nieuwe grenzen zijn getrokken. Van de fipronilcrisis, over de graaicultuur in de Belgische politiek, de #metoo-beweging tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, de staat van het klimaat, het eerste beleidsjaar van Donald Trump ... tot de Bende van Nijvel.
Maar wat me vooral opviel… we zijn ook als klein landje doorgestoten naar de sportieve wereldtop. In 2017 lukte het voor heel wat Belgische sporters, en niet alleen in de populairste sporten zoals voetbal of wielrennen. Plots klonk ook elders de Brabançonne op het allerhoogste niveau en stond er een landgenoot (of meerdere landgenoten) op het hoogste schavot. We hadden oa : De red lions, belgian cats, red panthers, red dragons… maar vooral de individuele prestatie van Gofin en Nafi Thiam wisten mij te bekoren…
In november werd ze als eerste Belgische ooit uitgeroepen tot “Internationale Atleet van het Jaar”.
Ik hoop dat we haar nog eens in Berlaar krijgen om de gloednieuwe sporthal van de toekomst (op de doelvelden) te komen openen.
Al bij al… Hoe een klein land toch ook af en toe groot kan zijn… 
En België is klein…Ik besefte dat pas nadat ik een paar jaar geleden China bezocht…
Ook Berlaar is klein … intussen na de fusie van St Amands en Puurs zijn we de allerkleinste gemeente van de regio … met 11400 inwoners. 

Hoe hebben wij dat toch kunnen overleven in 2017…?
Ik doorblader even de oude kranten…

Januari
Terwijl een gespecialiseerde firma het kruis van de St Pieterskerk haalt en een andere firma de duiven en hun bijbehorend gevoeg in de toren opruimen wordt het sociaal bouwproject Maricollen op Heikant een feit. De plannen zitten intussen in de eindfase. Meer dan 28 sociale huur en koopwoningen zijn daar op komst.

Februari
Berlaar snoeit meer dan 600 (openbare) bomen en worden de werken op ’t kerkhof Centrum aangevat. 
Het doel was er een heus park-kerkhof van te maken. Veel commentaar op het vredevolle allerheiligenfeest maar ook heel veel positieve noten… We vragen nog wat geduld tot alles in volle bloei is maar ’t komt goed. Intussen, u gaat het niet geloven misschien…, we wonnen er zelfs prijzen mee…
De landelijke gilde vierde in februari haar 100 jarig bestaan met veel luister en groot feest en minister  Joke Schauvliege keurde intussen de riool-subsidie goed voor de heraanleg van het Karinaal Cardijnplein en de Heideroosstraat. Heikant denkt intussen mee na hoe hun plein er kan uitzien…Rekening houdend met … meer veiligheid maar ook met de kermis…

Maart:
De provincie bevestigt dat ze op middellange termijn een groot deel van de kost voor de fiets-ostrade Lier-Berlaar-Heist-Aarschot op zich zullen nemen. Een studiebureau werkt momenteel aan een voorkeurstracée.

April
In april opent het RVT Sint Augustinus zijn nieuwe vleugel   (officiële opening volgt dit jaar nog)  We hebben nu twee schitterende rustoorden op een boogscheut van mekaar! Dank aan de zusters van de twee congregaties om dit mee waar te maken. Voor de gemeente een stevig cadeau om u tegen te zeggen…
Geen aprilgrap maar harde waarheid toen in april een paar buurtbewoners zich gingen verzetten tegen de bouw van ons administratief centrum. Hierdoor verschuift het project. Na Uplace en het Heizelstadion hebben we nu in Berlaar ook een raad van staten-bouw-probleem…

Mei
In mei duiken weer een paar Quondam-ridders op in de Hemelshoek . De plannen voor de heraanleg van de Pastorijsstraat worden concreet. Uitvoering voorzien in oktober.

Juni
In juni werd door de hevige droogte het vuurwerk op het avondfeest afgeschaft. Maar het feest werd fonkelend zelfs zonder vuurpijlen!

Juli
In juli aten ze op heikant weer meer dan 20.000 kg mosselen tussen allerlei travestietenfeestjes door van de zingende schoenmaker tot café Nicolleke. Heikant op zn best…
 
Hierna volgde een schitterende zomer van Balder met een paar toppers  om nooit te vergeten. Op 9 augustus pakte Berlaar-Heikant  het centrum in met optredens van Ronny Lee en de Nuttelozen. 1500 man volle bak ambiance. Balder bruiste …op z’n best..

In Gestel ruilt intussen pastoor van Rompaey het tijdelijke met het eeuwige en verliezen we meteen een markante figuur die z’n prachtige kerk toch wel op de kaart wist te zetten! Een volle kerk nam eervol afscheid : Gestel op zijn best…

Even later startten de werken aan het fietspad Kessel Berlaar. (Goed nieuws intussen want de aannemer is vooruit op ‘t schema…)  De aanzienlijke hinder voor de handelaars zal hierdoor toch wat ingeperkt worden. Intussen werd ook het fietspad Itegembaan gerenoveerd.

September
In september halen de zusters het klooster leeg en werden er 1000 Mariabeeldjes gebradeerd tegen kruitvat-prijzen. Intussen wordt de kerk van ’t station omgevormd tot een multifunctionele sportruimte voor de school. Hiermee zetten we stappen vooruit in ons kerkenbeleidsplan.
Berlaar scoort in september met toppers als het seniorenfeest, het vrijwilligersfeest en een schitterende dansnacht van de burgemeester…

Oktober
In oktober ontsnappen twee Heikantse cafébazen aan een serie kogels in Las Vegas en vouwen de zusters hun plannen open voor de bouw van een 60-tal appartementen achter de kerk.

November
In november opent heilig hart van Maria haar nieuwe sporthal en komt de heraanleg van de Smidstraat in dikke problemen.
Discussie tussen aannemer en studiebureau over de kwaliteit doen de werken stilleggen en de wekelijkse markt amputeren…Ambetant…
Via een paar gesprekken en een serie advocaten hopen we de trein terug te laten bollen en kan dit project volgende maand verder afgewerkt worden.

December
En dan zijn we december waarin Gestel terecht een erkend…. Stilte….gebied is geworden en komt er een fantastische sfeervolle kerstmarkt met ambiance ten top alles behalve stil… Maar o zo gezellig… Balder weer op z’n best.

2018
Intussen zetten we het nieuwe jaar 2018 in gang met een sluitend financieel meerjarenplan.
Wij willen de komende 5 jaar meer dan 35 miljoen investeren in onze gemeente.
Grote gemeentelijke infrastructuurwerken (zoals gloednieuwe sporthal, administratief centrum, kerkomgeving, fietspaden en voetpaden-programma, aankoop Berlaarhof…) worden afgewisseld met een paar uitdagende maar interessante private inbreidings-woonprojecten.
Hiervoor willen we de komende maanden werken aan een goed onderbouwde visienota die Berlaar hoe dan ook nog zal doen veranderen, moderner maken, groter en grootser maar met de nodige aandacht voor haar eigenheid en haar bekende natuurlijke en landelijke charme!
De grote projecten zullen een kwaliteitskamer passeren en tegen het licht gehouden worden op gebieden als:  Mobiliteit, duurzaamheid, leefbaarheid  maar ook draagkracht.
Willen we open ruimte bewaren in onze gemeente is een zinvolle inbreiding in de kern echter een MUST… De uitdaging is heel groot !

Ik wens u allen een gezond en fantastisch 2018, het jaar ook van de politieke waarheid !

 

Ik geef nu graag het woord aan onze schepen van communicatie Stefaan Lambrechts die de nieuwe huisstijl en logo plechtig zal onthullen !
Een huisstijl die de toekomst, de look en de richting van een kleine maar dappere gemeente mee zal ondersteunen.

 

Toespraak schepen van communicatie Stefaan Lambrechts

Beste inwoners,
Nieuw is vandaag een sleutelwoord. We klinken niet  alleen  op het nieuwe jaar, we stellen ook de nieuwe huisstijl, mét een nieuw logo, officieel aan jullie voor.
Een huisstijl moet je zien als een manier waarop  de gemeente, het OCMW, de Bib, de BKO, de gemeentelijke basisschool op dezelfde manier naar buiten komen. Dat zorgt, voor jou als klant en burger, voor duidelijkheid en herkenbaarheid.
Als we zeggen huisstijl dan denken we vooral aan een logo. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de ‘A’ van Antwerpen. Het  logo tref je aan op elk communicatiekanaal van de gemeente, waardoor je meteen weet met wie je te maken hebt. Je zal het nieuwe logo de komende weken en maanden dus steeds meer zien verschijnen.
Een vraag die leeft is of de beren blijven bestaan. Ja, ons wapenschild met de twee beren zal niet verdwijnen en zal nog gebruikt worden op officiële documenten zoals bijvoorbeeld een trouwboekje.
Naast een herkenbare dienstverlening willen we met deze huisstijl benadrukken dat Berlaar een moderne en evoluerende gemeente is. Voor de ontwikkeling werd aan verschillende groepen van Berlaarse bewoners  gevraagd hoe zij ons dorp zien, op basis van deze insteek ging de firma aan de slag.
 Ik stel voor dat we jullie geduld niet langer op de proef stellen en dat we overgaan tot de officiële onthulling van het  logo zodat we de symboliek ervan kort kunnen toelichten.

 Het gebruik van de kleuren en de kleurovergangen in combinatie met het zwart zorgen voor een modern, bruisend en dynamisch logo. Maar die zwarte kleur en de zachte kleurovergangen houden het tegelijk ook sober.
De kleuren benadrukken onder meer het groene karakter van onze gemeente, de aanwezigheid van de Nete en de gezelligheid van onze gemeente. Met de slagzin ‘Beregoed’ willen we de verwijzing naar onze folklore, de beren, levend houden.

 

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet