Nieuwjaarsreceptie Schoolbond theater

Lier: In de gezellige foyer van de Schoolbond hield de toneelvereniging zijn 124ste nieuwjaarsreceptie. Bij een hapje en een drankje werden de nieuwjaarswensen uitgewisseld. Voorzitter Jan Hendrickx hield in aanwezigheid van burgemeester Frank Boogaerts, Marleen Vanderpoorten voorzitter van het OCMW, schepen Ivo Andries en enkele andere gemeenteraadsleden, zijn nieuwjaarstoespraak. Hij gaf een beknopt overzicht van  het wel en wee van de vereniging in 2017 en een vooruitblik naar 2018 en zelfs naar 2019, het jaar waarin de Schoolbond 125 jaar bestaat. Zonder iets te verklappen gaf hij aan dat er voor dat jaar een  grote productie op stapel staat die zal opgevoerd worden in CC De Mol. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Fotoreportage...

Hierna de volledige toespraak van voorzitter Jan Hendrickx

Mijnheer de burgemeester, mijnheer de schepen, beste schoolbondfamilie

Van harte welkom op onze 124ste nieuwjaarsreceptie. In naam van onze vereniging wens ik jullie allemaal het allerbeste voor het nieuwe jaar. Dat al jullie wensen mogen uitkomen en dat al jullie goede voornemens mogen lukken. 2017 was een jaar om snel te vergeten. Op alle jaaroverzichten van de verschillende nieuwsdiensten was er maar weinig positief nieuws te vinden. Donald Tromp werd de 45ste president van de Verenigde staten, door terroristische aanslagen stierven er 134 mensen en werden er 1127 gewond, er was de #metoo, het seksschandaal van Harvey Weinstein dat wereldwijd insloeg als een bom en waarvan Bart De Pauw in zichzelf dacht: goeie reclame. In België hadden we de eiercrisis en de graaicultuur van onze politici. Allemaal zaken om snel te vergeten.

Waar we met plezier op terugkijken zijn de resultaten van jullie favoriete vereniging. De Schoolbond is er nog maar eens in geslaagd om het jaar positief af te sluiten. Meer dan 4.000 mensen vonden de weg naar ons theater, we hadden een stijging in het aantal seizoenkaarten en abonnementen. Ons dagelijks bestuur werd versterkt zodat de verhouding man/vrouw terug wat in evenwicht is en JTS heeft wachtlijsten moeten aanleggen omdat de lesgroepen anders te vol zouden zitten. Allemaal positieve zaken dus. Helaas waren er ook een paar minder goede dingen. Zo hebben we onze hoogspanningscabine moeten vervangen met als gevolg dat we terug op de poef staan bij de bank, We hebben een deel van onze reclamepanelen moeten verwijderen, maar het nieuws dat ons het meest van al verontrust is dat Inbev besloten heeft om de prijs van het bier op te slaan. Wij zullen dus genoodzaakt zijn om onze prijzen te herzien. Ondanks deze tegenslagen stellen we vast dat de balans overwegend positief is en dat we nog maar eens goed werk hebben geleverd. Wat hebben we het voorbije jaar allemaal op jullie losgelaten. In totaal vijf producties: we hadden het improspektakel 32 januari, Pier, Cabardouche, Fasten Seatbelts en Kus de maan kus de zon. Stuk voor stuk uitverkochte zalen met als gevolg: vanaf nu gaan we per productie negen voorstellingen geven in plaats van acht. Jts gaf hier ook nog een paar toonmomenten, ze lieten hun eindwerk aan een jury zien en ze mochten zelfs in de BOZAR in Brussel gaan optreden. Ons jaarlijks eetfestijn voor onze leden was in een mum van tijd uitverkocht en de sketches die die avond vertoond werden waren van een ongekend hoog niveau. Op de Oe Lierse cultuurmarkt waren we natuurlijk ook aanwezig. Het is ontzettend leuk om te zien hoe dit evenement elk jaar groter wordt. Zowel het aantal deelnemers als het aantal bezoekers stijgt elk jaar. Toch denk ik dat we daar nog beter kunnen scoren. Onze stad heeft enorm veel te bieden op cultureel vlak en dat is iets om best trots op te zijn. De kleine werkgroep die de organisatie van de cultuurmarkt op zich neemt verzet bergen werk om alles in goede banen te leiden maar dat is helaas niet voldoende om nog te groeien. Daarom deze warme oproep naar alle culturele verenigingen om zich mee in te zetten voor dit evenement en een nog warmere oproep aan onze stad. Mijnheer de Burgemeester, mijnheer de schepen, probeer voor dit evenement een klein budget opzij te leggen zodat we meer reclame kunnen maken. Ik ben ervan overtuigd dat de Lierse cultuurmarkt een evenement kan worden waarvoor elke inwoner van de provincie, heel graag een dagje naar Lier komt.
Zo, dat was 2017. En wat brengt 2018 ons. Om te beginnen, nog drie producties. Op 26 en 27 januari laten we onze improvisatie-beesten los. Een niet te missen spektakel waarvoor nog maar een paar plaatsen vrij zijn. Op 2 maart gaat "De vrouw in het zwart" in première. Dat zal één van de spannendste stukken worden uit de rijke Schoolbondgeschiedenis. Mensen met hartkwalen zijn hierbij verwittigd. Ons seizoen afsluiten doen we met "Stilte aub", een Schoolbondkomedie in zijn puurste vorm. Na de verplichte zomervakantie gaat het nieuwe toneelseizoen van start. Toen ik mijn speech begon hebben jullie ofwel gedacht : hij begint weer, ofwel waren jullie zeer aandachtig en hebben jullie gehoord dat ik jullie allen welkom heette op onze 124ste nieuwjaarsreceptie. Dat wil dus zeggen dat we volgend seizoen 125 jaar bestaan en 25 jaar een eigen zaal runnen. Als u ons een beetje kent weet u al dat we dit niet onopgemerkt zullen laten voorbij gaan. Ik ga nog geen geheimen prijs geven maar ik wou jullie toch al verwittigen en warm maken om in jullie nu nog, maagdelijke agenda's elk weekend aan te stippen vanaf eind september 2018. Als dat wat te veel zou zijn, dan zeker het weekend van 24, 25 en 26 mei 2019. Dan kan u getuige worden van de grootste en duurste productie die de Schoolbond ooit gebracht heeft. Zo groot zelfs dat we hiervoor moeten uitwijken naar De Mol. En zo duur dat, indien jullie niet zouden komen kijken, er geen 126ste nieuwjaarsreceptie komt.
Om af te sluiten wil ik traditioneel maar daarom niet minder gemeend; een heleboel mensen bedanken. Ons bestuur, dat zich bijna dagelijks inzet om onze fabriek draaiende te houden. Onze jeugdafdeling, die elk weekend opoffert en er zo voor zorgt dat onze toekomst verzekerd is. Onze acteurs, actrices en regisseurs, die nooit tevreden zijn en het steeds beter willen doen. Steeds dat tikkeltje extra. Onze decorploeg en techniekers die net hetzelfde denken en die blijven werken tot elk detail perfect is. Onze foyerploegen die onze talrijke bezoekers steeds met de glimlach bedienen. Onze poetsploeg die er steeds voor zorgt dat hier alles steeds spik en span is. En last but not least, ons trouw publiek. Het is geweldig om na maanden hard werken dat applaus in ontvangst te mogen nemen. Het is geweldig om steeds voor volle zalen te mogen spelen. Het is geweldig om toneel te mogen spelen. Het is geweldig om voorzitter te mogen zijn van zo' n vereniging. Ik dank jullie.

 

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet