Overweldigend succes voor Lierische Kunsten

Lier: “Ons jaarlijks festival LIERische Kunsten, waarop de muziek-, woord- en dansensembles optreden, is al jaren een vaste waarde in de werking van onze academie. Jaar na jaar mogen we ons verheugen in de mooie resultaten van onze groepscursussen én een ruime publieke belangstelling. Bij treffelijk weer zien we veel mensen genieten van de artistieke momenten en het aangenaam vertoeven op onze cultuurcampus in het hart van Lier.

Voor de editie 2018 - honderd jaar na de Groote Oorlog - lanceerde coördinator Vera Van Eyndhoven een speciale LIERische Kunsten, volledig in het teken van vrede en verdraagzaamheid. Samen met orkest-in-residence La Passione, waarvan Vera tevens artistieke leider is, klinkt Beethovens Negende als het orgelpunt van een hele dag waarin we FRONT vormen tegen oorlog in al zijn vormen. Ons antwoord op alle vroegere en huidige spanningen en conflicten, is het beleven van kunst als verbinding tussen mensen en een zoeken naar harmonie, schoonheid en vrije expressie. Zingen, dansen, musiceren, acteren, en dat alles in groep, is een wezenlijk onderdeel van contact en verstandhouding.

Vandaag traden meer dan 65 formaties met een eigen programma op, alle gelinkt aan het thema van deze dag. Doorheen en verweven met al deze optredens verwelkomen wij Rudi Vranckx, verslaggever van vele brandhaarden, maar ook een bevoorrechte getuige van nieuwe veerkracht na schijnbaar uitzichtloos geweld. Zo zijn hier tevens 6 musici uit de Iraakse stad Mosul te gast. Zij gingen opnieuw musiceren na jaren van IS-terreur. Zij steunen ons in het geloof dat een nieuwe toekomst altijd mogelijk is. Wij steunen hén in de heropbouw van hun muziekschool.

En er gebeurt nog meer: Je ziet op het grasveld voor de academie een reuzehoningraat. Meer dan 800 mensen hebben een zeshoek versierd vanuit hun vredesdroom. De honingraat, hét symbool van intense samenwerking die leidt tot een krachtige constructie, is een eenheid uit veelheid geboren. Ronald Marien ontwierp en bouwde met een enthousiaste ploeg deze FRONTkathedraal op.

Naast dit ontwerp zijn overal op onze campus ook werken te bewonderen van leerlingen van onze zusteracademie voor Schone Kunsten, de SASK. Zij, met directeur Gio De Weerd op kop, hebben mee hun schouders gezet onder deze LIERische Kunsten”, vertellen Erwin Scheltjens en Geert Hendrix, directeurs van SAMWD (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet