Grote Trek naar Scherpenheuvel

Fotoreportage...

Lier: De Vrienden van de Grote Trek organiseren de 88ste editie van deze tocht naar Scherpenheuvel. Op de éérste zondag na één mei vertrekt een sportieve bedevaart van 57 kilometer naar de basiliek van Scherpenheuvel.
Dit jaar was het vertrek voorzien aan de oude kerk in Berchem. Om vijf uur vertrokken de deelnemers, onder begeleiding van een tamboer major en de jamboreeband, met heel wat trommelaars, richting Lier. Ook de Red Hackle Piperband was van de partij in schotse klederdracht.
Pittig detail: in Lier mocht niet getrommeld worden om de schapenkoppen en de paarden niet wakker te maken…
Omstreeks 7.30uur werd er ontbeten in het VTI waarna om 8.15uur de Grote Trek weer verder trekt voor de volgende 37 km richting Aarschot. Om 14.00uur werd daar vertrokken voor de laatste tien kilometer naar Basiliek van Scherpenheuvel.

De 88ste Grote Trek was een hulde betoon aan de coördinator Pitte Van Gils (68) die vorig jaar onverwacht overleed in Noorwegen. Een frisse nieuwe ploeg zet het werk verder en verzekerd het voortbestaan van de Grote Trek.

Ontstaan
De Grote Trek ontstond als zovele andere jeugdige, ‘scouteske’ ideeën. Een groep scouts van district Antwerpen wilde in 1931 even van Antwerpen naar Scherpenheuvel wandelen als huldebetoon aan Maria. Vijftien moedige ‘scoutskes’ vertrokken ’s nachts vanuit Antwerpen richting Scherpenheuvel.
Reeds in Mortsel haakten er twaalf af maar de drie overgebleven zetten door en kwamen aan bij de basiliek te Scherpenheuvel.  De rest is geschiedenis en tegelijkertijd ook het begin van een jarenlange traditie: onder begeleiding van luid tromgeroffel trekt men nog elke eerste zondag van mei van Antwerpen, over Lier, richting Scherpenheuvel. (zie http://degrotetrek.org/).
Jaar na jaar groeide de belangstelling en evolueerde de bedevaart mee met de snel veranderende, sportieve maatschappij. Sportievelingen proberen hierbij hun grenzen te verleggen, anderen nemen deel voor de bijzondere vriendschappen die onderweg worden gevormd, en nog anderen voor de bedevaart. (MSL/foto’s MSL)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet