Avro Lancaster bommenwerper vliegt over Lier

Fotoreportage...
                  
Lier: Tijdens de nacht van 16 op 17 juni 1943 crashte een Lancaster van het 156 squadron op en nabij de Drie Molekens aan de Mechelsesteenweg. Daarbij verloren niet alleen twee burgers hun leven maar ook vier bemanningsleden kwamen hierbij om. De drie andere bemanningsleden mochten de drie overlevende bemanningsleden de resterende tijd van de oorlog in een krijgsgevangenkamp doorbrengen.
Om dit te herdenken werd aan het gedenkteken een korte plechtigheid gehouden. De initiatief nemers Mark Schroyens en Wim Govaerts spraken de aanwezigen toe. Zij brachten het verhaal van wat er toen gebeurde.

“Vijfenzeventig jaar geleden, in het midden van de tweede wereldoorlog, ontsnapte Lier aan een ware ramp. In de nacht van 16 op 17 juni 1943, op weg naar zijn doel in Duitsland, stortte een door een nachtjager aangeschoten zware bommenwerper bijna op het Lierse stadscentrum neer. Was dit gebeurd, dan zouden de bijna 100 brandbommen aan boord quasi zeker een bijzonder hoge mensentol geëist hebben en ontelbare huizen vernield hebben. In de plaats kwam de viermotorige Britse Lancaster bommenwerper hier neer, in en op de Pallieter-tuinwijk en het voetbalveld dat er toen lag”, leggen Wim en Marc uit

Er waren twee burgerslachtoffers te betreuren. Jozef Van De Velden die in zijn raam stond en door brokstukken geraakt werd en de zeven maanden oude Noël Vercammen die twee maanden na het gebeuren aan zijn opgelopen verwondingen overleed.
Om dit te herdenken zal een Avro Lancaster van de Britse Battle of Britian Memorial Flight enige passages over Lier maken.

Ook schepen Rik Verwaest bracht hulde aan de slachtoffers van deze vliegtuig crash. “Namens het Lierse stadsbestuur spreek ik dan ook graag onze grote dank uit. Cameron, Ronald, Peter, Eric, Eric, Reginald en Leonard. Our deep and heartfelt gratitude. Wherever you are now, you are, and you will be forever, in our memories.”

Na de toespraken klonk de Last Post. Nadien werden nog kransen neergelegd bij het gedenkteken.
Bob Chambers van The Royal British Legion London leidde deze hulde.
“They shall grow not old, as we that are left grow old:
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning,
We will remember them.” (Laurence Binyon)

En dan was het wachten op de Avro Lancaster van de Britse Battle of Britian Memorial Flight. (MSL/foto’s MSL-SDW-KSL)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet