Lier Jazz Festival kent grote belangstelling

Fotoreportage...

Lier: De achtste editie van het Lier Jazz Festival (LJF) ging door op een andere datum. Vroeger vond dit festival plaats samen met de novemberfoor. Nu opteerde de organisator voor een dag in de lente.
“Vroeger vond het festival plaats in de winter. Het was toen druilerig en koud. Nu organiseren we LJF in de lente. Het is nu regenachtig en koud…”, zegt organisator Han Flintrop.

Dit jaar werd er gespeeld op vier podia. In de Jezuïetenkerk, Bar Muza, de balletzaal en de auditiezaal van de Stedelijke Academie voor Muziek Woord en Dans (SAMWD)
In de Jezuïetenkerk kon je genieten van de Collectivo Bag Bind, het Nato Jazz Orchestra en de Bigbandlier.

- Collectivo Bag Bind
Deze jonge big band is er een waarin allemaal studenten van het Lemmens instituut in spelen. Een mix van mensen uit afstudeerrichting instrument/zang, directie, compositie en muziekpedagogie! Iedereen die meespeelt in de band is extreem gemotiveerd, vooral omdat dit voor sommige mensen iets nieuws is; de meesten zijn namelijk klassiek opgeleid. Wat zeker niet maakt dat we zomaar een beetje jazz spelen!
- Nato Jazz Orchestra
Het NATO Jazz Orchestra (NJO) is het grootste ensemble van de SHAPE International Band. Ze treden op in gans Europa. Het NATO Jazz Orchestra is een klassieke Big Band met een eigentijdse uitstraling.
Ze hebben een uitgebreid repertorium gaande van Count Basie, Glenn Miller en andere klassiekers naar meer hedendaagse componisten zoals Chick Corea en Joe Zawinul.
Ze treden op in gans Europa en Noord Africa en speelden  op bijna alle grote jazz festivals.
- BigBandLier
De BigBandLier (BBL) werd in 2004 opgericht als één van de veertien instrumentale ensembles van de afdeling jazz/lichtemuziek aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Lier. Het repertorium van de BBL is erg breed, gaande van jaren 30 swingers, cha-cha’s, popballads, 60’s rock, 80’s funk, solofeatures tot vocals, filmmuziek, blues, rock, grunge, mambo’s shuffle, etc… Maar… het belangrijkste ingrediënt bij de optredens van de BigBandLier is het ongetemde enthousiasme (en beleefde ‘Wahnsinn’) van de band en haar publiek.
Leider van BigBandLier is Han Flintrop, organisator van het Lier Jazz Festival en in een ver verleden lid van het NATO Jazz Orchestra.

In Jazz Bar Muza was er een optreden van de Rebirth Collective en het Century Jazz Orchestra.
- Rebirth Collective
Rebirth Collective is een Belgische jazzgroep, opgericht door trombone-speler Dree Peremans in 2010. De groep is een nonet, zes hoorns en ritmesectie (piano / contrabas / drums), en functioneert als een kleine bigband, met composities en arrangementen die voornamelijk zijn geschreven door zijn leider
- Century Jazz Orchestra
“The Century Jazz Orchestra” (CJO) is een “small-big band” die je op muzikale wijze terug katapulteert naar de jaren ’20 en ‘30 van vorige eeuw.
CJO neemt je mee in de tijd van deukhoeden, perfecte maatpakken, glinsterjurken met franjes en pluimen, felrood gekleurde lippen, blonde krullen, Cubaanse sigaren, maffia en illegale whisky.

In de balletzaal speelden het SAMWDYT7TET, Singers Night en Letras do Brasil
- SAMWDYT7TET
Elk jaar zijn er wel leerlingen die hun muzikale carrière verderzetten aan de Belgische conservatoria. Het SAMWD Young Talent Septet is een ensemble met veelbelovend talent dat elk jaar laat zien wat de toekomst in huis heeft. Deze leerschool van verschillende LJF-artiesten werd opgericht door Jef Neve en opgevolgd door Peter Kox. Ondertussen staat het SAMWDYT7TET al vele jaren onder de inspirerende leiding van bassist Roeland Van Noten. In die tijd is het ensemble uitgegroeid tot een jazzformatie die zich zonder blozen met groepen op andere LJF-podia kan meten. Een fris en modern repertoire, van ontroerend tot extatisch, met soms gewaagde arrangementen gebracht door jonge (en minder jonge) talenten.
- Singers Night
Diverse talenten van de Pop/Jazz-zangklassen van Natashia Kelly en Ingrid Weetjens. Begeleid door Jan Borré (piano) en Johan Sarens (gitaar).
- Letras do Brasil
Voor haar nieuwe project Letras werkt Ingrid Ingrid Weetjens samen met Pierre Anckaert en Stefan Bracaval. Omdat ze een ideale keuze zijn voor de intimiteit die zo'n muziekgenre vereist. Ware liefde voor Braziliaanse muziek inspireerde haar zelfs om deze prachtige taal te leren. Ook percussie werd een onmisbaar instrument bij de vorming van Letras. Ingrid overstijgt verschillende stijlen gemakkelijk, maar haar zachte, heldere stem past perfect bij de sensuele aard van Bossa Nova in de traditie van Elis Regina, Gal Costa, Tom Jobim, Rosalia De Souza en vele anderen. Voor haar nieuwe project werkt Ingrid ook met gastmuzikanten.

In de auditiezaal kon je luisteren naar Tadpole Evolution en Zandland met Niels Boutsen
- Tadpole Evolution brengt Europese jazz, vocaal geinspireerd
- Zandland: de Vlaamse singer- songwriter Niels Boutsen in een jazz jasje

(MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet