Ondertekening charter BIN Bogerse Velden

Lier: Het charter voor het vierde binnetwerk Bogerse Velden werd door de betrokken partijen bij de politie ondertekend. BIN Bogerse Velden is ondertussen het vierde BIN dat werd opgestart in Lier sinds 2008. Een BIN bestaat reeds in een wijk in Koningshooikt, Kloosterheide en Zevenbergen. Voor de handelaars bestaat het BINZ.

Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie binnen een bepaalde buurt of wijk. De betrokkenen van het project zijn de burgers (meewerken), een coördinator (leiding geven) en de lokale politie (overleggen). Een BIN is dus geen organisatie die patrouilles, interventies of andere politionele taken op zich neemt. Het doel van een BIN is om het algemene veiligheidsgevoel te verhogen, de sociale controle te bevorderen en het belang van preventie te verspreiden.
“Begin 2018 hebben Frank Frooninckx en Berlinda Lembrechts, bewoners van de Bogerse velden, contact genomen met de lokale politie van Lier. Na een persoonlijke ontmoeting werd alle informatie meegegeven om een BIN op te starten. Na een positief resultaat van een buurtbevraging werd de procedure opgestart. Vandaag vond de laatste stap plaats namelijk de officiële ondertekening van het charter tussen alle betrokken partijen namelijk de BIN-coördinator, de Burgemeester en de politie”, zegt Marc Simons van de lokale politie.
BIN Bogerse velden situeert zich onder andere in de Pannenhuisstraat, Plashoevestraat, Gildestraat , Zodiakstraat en Groeningenlaan.
“Buurinformatienetwerken en participatie van de burger zijn belangrijk voor ons. Door de informatie die wij van dergelijke netwerken krijgen kan de politie korter op de bal spelen, zeker wat betreft inbraken. Inbraken zijn immers een van de belangrijkste aandachtspunten van de politie. Een BIN kan ook een rol spelen bij het opsporen van vermiste personen en het doorgeven van de aanwezigheid van malafide deur aan deur verkopers in de beurt”, geeft Simons nog mee.
“De vier reeds bestaande buurtnetwerken leveren resultaat op. Wij stellen vast dat in de wijken waar een BIN actief is de woninginbraken betekenisvol afnemen. In de wijk Zevenbergen zaten wij in 2012–2013 met rond de twintig woninginbraken per jaar. De laatste jaren is dit teruggebracht tot vijf inbraken per jaar. Het zelfde voor Kloosterheide. In de wijk van Koningshooikt waar het BIN actief is wordt er de laatste jaren bijna niet meer ingebroken”, voegt Simons er nog aan toe. (MSL/foto’s MSL)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet