Cameranetwerk bewaakt Lier

Lier: In de loop van deze maand zal een netwerk van ANPR camera’s op de invalswegen van Lier en Koningshooikt in gebruik genomen worden. Het nut van ANPR camera’s hebben we al ondervonden in andere gemeenten. Stad Lier besliste om extra te investeren in veiligheid en koos om ook een ANPR cameranetwerk uit te bouwen. Ook de toezicht camera’s worden vervangen door nieuwe HD- types.

“ANPR staat voor "automatic number plate recognition" en verwijst naar de inzet van intelligente camera's voor nummerplaatherkenning. Een ANPR-camera registreert alle nummerplaten over een breedte van twee rijstroken, maakt een foto van de nummerplaat en van de auto, en toetst die gegevens af aan lijsten van bijvoorbeeld niet-verzekerde, niet-gekeurde of gestolen voertuigen. De eigenaar van een voertuig dat op deze ‘blacklist’ staat , krijgt een boete, wordt opgespoord of zelfs indien mogelijk meteen geïntercepteerd door een aangestuurde politiepatrouille. Het systeem leest ook probleemloos buitenlandse én gepersonaliseerde nummerplaten. Ook kunnen deze beelden herbekeken worden indien ze nodig zijn bij een onderzoek ( vb inbrakenplaag of opsporing van criminelen) . De ANPR camera op de Grote Markt is de enige camera die ook ingezet zal worden bij het autoluw regime van de stad (toegangscontrole). De camera’s zullen gebruikt worden voor gerechtelijke feiten”, legt commissaris Fons Claes uit.

In Lier zullen er 9 sites m.a.w. 18 camera’s operationeel zijn: Antwerpsesteenweg (2), Hagenbroeksesteenweg, Aarschotsesteenweg,     Mechelbaan, Mechelsesteenweg (2), Liersesteenweg (grondgebied Emblem- grens Lier), Grote Markt (regime autoluw).

In de toekomst zullen deze 9 sites ook verbonden worden via een bovenlokale server.

De camera’s zullen ook in verbinding staan met de toezichtcamera’s van stad Lier om zo nog een duidelijker beeld te krijgen van wat er leeft in Lier. Heel het toezichtcameranetwerk is dit jaar vernieuwd naar HD camera’s en enkele multi-lenscamera’s . Op die manier krijgen wij haarscherpe beelden binnen en kunnen we via verschillende hoeken bepaalde straten en plaatsen bekijken. Op dit moment hebben we 40 camera’s die actief zijn. Er worden voor dit jaar nog enkele camera’s extra voorzien: één aan het Moevement en één aan de Paardendrink. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet