De laatste zit – afscheid van een historisch monument.

Fotoreportage...

Lier: Wie Lier een beetje kent weet dat de Normaalschool decennialang een begrip was in de stad. Binnenkort wordt deze ganse site omgebouwd tot stadsvernieuwingsproject en krijgt daardoor een nieuw leven.

“Klas 7, een aantal creatieve geesten, vooral buurtbewoners uit de wijk 't Looks, willen op een waardige wijze afscheid nemen van deze historische plek. Dit afscheid zal bestaan uit drie unieke tentoonstellingen, een virtual reality movie, een aantal muzikale optredens en een pop-up cafeetje in de gebouwen van de vroegere normaalschool”, zegt coördinator Dominic Van Oosterwyck.

 “Zo krijg je als bezoeker een historisch overzicht voorgeschoteld van de site en mag je een blik werpen op de toekomst. Leerkrachten van zo goed als alle Vlaamse keramiekscholen stellen tentoon en leerlingen van deze scholen werken samen aan één groot keramiektegelproject. Curator Peter Geysels nodigt een aantal bevriende kunstenaars uit voor een eigentijds project. Een virtual reality movie zal bezoekers verstomd doen staan van wat spitstechnologie allemaal mogelijk maakt. Kortom meer dan redenen genoeg voor een bezoek.”

De Normaalschool van Lier was de eerste Vlaamse normaalschool. Ze werd in 1816 opgericht door koning Willem I tijdens het Nederlandse bewind als Rijkskweekschool. Na de Belgische omwenteling van 1830 werd ze tijdelijk gesloten, maar in 1843 terug opgericht als opleidingsinstituut voor onderwijzers, ditmaal onder leiding van de katholieke kerk. Na de schoolstrijd van 1878 werd ze een instrument ter verdediging van het rijksonderwijs in Vlaanderen. Na de hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen van 1995 was het een vestigingsplaats van de Artesis Hogeschool Antwerpen. Gezien de verouderde infrastructuur sloot de school in 2012 de deuren.

"Klas 7" is samengesteld uit: Dominic Van Oosterwyck (coördinatie en brede schouders), Jeannine Vrins (keramiste en leerkracht keramiek aan de academie), Anneleen Hermans (documentaire maakster), Joost Bevernage (virtual reality en beeldproductie), Peter Geysels (muzikant en curator), Ellen Boven (architecte) en Erik Hertogs (grafisch vormgever)

Karel Vingerhoets bracht een korte terugblik over het leven en de school en de toenmalige tijdsgeest.
Schepen Bert Wollants gaf een overzicht van het nieuwbouw en renovatie project op de Normaalschool site.

De laatste zit kwam tot stand door Klas 7 in samenwerking met Stad Lier, SOLag, Vlaamse academies, Caveman Productions, Alternete Universe, Vanhaerens devlopment oud-leerlingenbond Normaalschool Lier, erfgoed Kempisch karakter en erkend door Erfgoeddag 2018. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Je kan nog aan de laatste zit deelnemen op zaterdag en zondag 28, 29 april en 5 en 6 mei telkens van 10 tot 17.30 uur en op afspraak.
Normaalschool, Berlaarsestraat 31
www.delaatstezit.be

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet