Wijnmakersgilde VAW Pallieterland Lier bestaat veertig jaar

Lier: De wijnmakersgilde VAW Pallieterland vierde haar veertig jarig bestaan met een overzichtstentoonstelling in het sociaal restaurant ‘Den Hof, aanpalend aan het clublokaal.
“Wij zijn na 40 jaar nog altijd een springlevende gilde met oudere en jongere leden. ‘Wijn maken’ is een hobby die je heel het jaar rond kan bezighouden. Het is fijn om een product uit eigen tuin te maken, waarvan je ook weet wat er allemaal in zit. Als je het fruit niet op kan krijgen in taarten en confituur of sap, dan is wijn maken ook nog een mogelijkheid. Als amateur mag je experimenteren met smaken geuren, kruiden en fruitsoorten. Het is een constante ontdekkingstocht naar nieuwe mengelingen”, zegt voorzitter Julien Gillis.

“Vroeger maakten veel mensen in de Kempen hun eigen wijn. Gewoonlijk werd een oud familie recept gebruikt: 1/3 fruit , 1/3 water en 1/3 suiker. Daarna volgde een wilde gisting. Het was af te wachten of het product ‘drinkbaar’ was. Sindsdien is er veel bijgeleerd en kunnen wij nu op ambachtelijke wijze perfecte wijnen maken met fruit en druiven uit onze omgeving. Alles verloopt
gestructureerd en is wetenschappelijk ondersteund.”

“Na het oprichten van de gilde vergaderden we her en der maar vooral bij de leden thuis. In 1982 vonden we in de Radiostraat in Kessel een huis dat we als clublokaal konden huren. Op 28 augustus 1998 verhuisde de gilde van de Radiostraat naar ons huidig lokaal in de Maasfortbaan 15 in Lier, ook gekend als “Den Hof”. Alle activiteiten van de gilde vinden nu hier plaats”, aldus de voorzitter. (MSL/foto’s MSL)

 

1978, in de stille Kempen zijn mensen bezig met zelf wijn te maken. Geen grote kunst tot dan toe met een recept de familie 1/3 fruit – 1/3 water en 1/3 suiker, het had bijna confituur kunnen zijn.
20 jaar later op 28 augustus 1998 verhuisde de gilde van de Radiostraat 26 in Kessel naar ons huidig lokaal in de Maasfortbaan 15 in Lier, ook gekend als “Den Hof”. Vanaf 1 september 1998 zouden alle bijeenkomsten voortaan hier doorgaan.
Wij zijn er nog steeds blij met ons lokaal, maar er is toen door velen hard en lang gewerkt om de bouwval tot een mooi lokaal om te toveren. Het heeft kas ook meer dan 120.000 Bfr. Gekost. (3.000 eur.) Sindsdien is er veel bijgeleerd en kunnen wij nu op ambachtelijke wijze perfecte wijnen maken met fruit en druiven uit onze omgeving.
Het jaarprogramma is met een 20-tal gevarieerde activiteiten ruim gevuld. Tel daar alle vrijdagavonden in het lokaal bij en je kan je niet meer vervelen. Buiten wijn maken, proeven en beoordelen wordt er ook, gefietst, kerst gevierd, receptie gehouden, kaas en wijn gegeten en gedronken maar ook op markten gestaan om de gilde meer bekendheid te geven.
Wij zijn na 40 jaar nog altijd een springlevende gilde met oudere en jongere leden.
“Wijn maken” is een hobby die je heel het jaar rond kan bezighouden. Het is fijn om een product uit eigen tuin te maken, waarvan je ook weet wat er allemaal in zit. Als je het fruit niet op kan krijgen in taarten en confituur of sap, dan is wijn maken ook nog een mogelijkheid. Als amateur mag je experimenteren met smaken geuren, kruiden en fruitsoorten. Het is een constante ontdekkingstocht naar nieuwe mengelingen.
Wijnmakers hebben zich in 1977 verenigd in het VAW (Vereniging Ambachtelijke Wijnmakers) om kennis uit te wisselen, en een permanente scholing aan te bieden via tijdschriften en lesavonden. Als liefhebber heb je geen commercieel doel voor ogen.
Wil jij ook je eigen wijn leren maken?
MEER INFO/ julien.gillis@pandora.be

•             Julien 03/475 11 12 of 0495/25 45 51
•             Staf 015/23 56 07 of 0476/54 87 98

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet