Lierse scholen nemen deel aan ‘De Houtproef’

Fotoreportage...

Lier: Negen leerlingen (BSO) van het Atheneum campus Louis Zimmer en drieëndertig leerlingen (zeventien TSO en zestien BSO) van het VTI namen deel aan de Vlaamse Houtproef ingericht door de Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers. Dit jaar bestond de opdracht erin om een dagbladhouder, volledig in hout, te vervaardigen. De opdracht werd gegeven om 9 uur en moest afgewerkt zijn ten laatste om 18 uur. Het reglement schreef voor welke hulpmiddelen en machines mochten gebruikt worden.
“Via de houtproef willen wij het beroep van houtbewerker in het daglicht stellen, en dan voornamelijk de opleiding tot houtbewerker bekendmaken aan het grote publiek en tevens de jongeren te overtuigen om zich verder te verdiepen in de veelzijdigheden van het vak”, horen wij bij de organisatie.
Burgemeester Frank Boogaerts was aanwezig bij de aanvang van deze proef. “Er nemen in Vlaanderen 790 leerlingen deel uit 62 scholen.  Onze provincie is vertegenwoordigd door 240 leerlingen uit 18 scholen.
De Houtproef is geen interscolaire wedstrijd, maar een individuele wedstrijd  waar leerlingen uit het 4° jaar TSO, BSO en BuSo zich met mekaar kunnen meten, en dit over de schoolgrenzen heen.
De leerlingen moeten een werkstuk op één dag afwerken. Het benodigde hout werd enkele weken geleden al afgeleverd en de  scholen moesten al enkele voorbereidende werken uitvoeren.
Het eigenlijke ontwerp en de plannen bleven tot op vandaag acht uur geheim. Leraars en leerlingen weten dan eerst wat er van hen verwacht wordt”, aldus de burgemeester.

Houtproef
De houtproef is een proef voor leerlingen uit het secundair onderwijs (BUSO/BSO/TSO) die de richting hout of schrijnwerkerij volgen. Tijdens de houtproef maakt elke leerling in de school een werkstuk in massief hout en plaatmateriaal, onder toezicht van een afgevaardigde van de Confederatie Bouw. Op einde van de dag worden de afgewerkte werkstukken meegenomen voor een grondige  beoordeling door een vakjury.
Op het einde van het schooljaar worden de laureaten gehuldigd tijdens een provinciale prijsuitreiking. De leerlingen krijgen waardevolle prijzen.

Knelpuntberoep
Schrijnwerker is al jarenlang een knelpuntberoep in Vlaanderen. Werkgevers vinden niet voldoende geschoold personeel en vacatures voor schrijnwerkers raken niet ingevuld. De VDAB publiceerde in januari 2018 de lijst met knelpuntberoepen. Bij de bouwberoepen uit de sector van de afwerking staan maar liefst 5 schrijnwerkberoepen. (MSL/foto’s MSL)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet