Geschilde asperges rechtstreeks van het veld

Lier: Bij het familiebedrijf Paul en Josée Vercammen-Broes kan je dagverse asperges automatisch en op een verantwoorde wijze laten schillen. Hiervoor hebben ze een gloednieuwe volautomatische schilmachine aangeschaft.

Schilmachine
“Deze machine is speciaal ontworpen om alleen asperges te schillen door middel van een fijne schiltechniek. Een twaalfdelige messenset, die verticaal over en weer beweegt, zorgt voor een perfect resultaat. De machine kan zo ingesteld worden dat elke individuele asperge geschild wordt. Bij aankoop van uw asperges kan je met je eigen ogen het hele schilproces volgen en de schillen ook meenemen. Wij hopen zo een meerwaarde te creëren door het de consument makkelijker te maken en thuis sneller aan de slag te gaan”, legt Paul Vercammen uit.

Paul en Josée kweken zowel serre als buiten asperges. “Daarom loopt ons seizoen bij ons van 20 februari tot 20 juni. Er wordt dagelijks geoogst. De asperges worden gewassen, gesorteerd en op maat gesneden. Het grootste deel gaat naar de veiling”, zegt Paul.
“Ook restaurants komen zich bij ons bevoorraden. Je kan bij ons op het bedrijf ook alle dagen verse asperges kopen en zo gewenst ook direct laten schillen. Wij bieden ook  groene asperges aan”, voegt Josée er nog aan toe.

Je kan bij bij Paul en Josée terecht in het Spreet 11 te Lier van maandag tot en met zaterdag tussen 14.00 en 18.00 uur. Zondag van 11.00 tot 13.00 uur. Tel: 03/ 482 26 71 www.lierseasperges.be  

 

Asperges
De asperge is een meerjarige plant, die 8 tot 10 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe stengels. Ze worden als ze nog onder de grond zijn gestoken, en als groente verkocht. Dit zijn de witte asperges. Als de stengels wel boven de grond komen verkleuren ze naar groen of paars. Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd, zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt, en de scheut geoogst kan worden voor hij het oppervlak heeft kunnen bereiken. Aspergevelden worden vaak overdekt met folie. Dit heeft het tweeledige doel om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren.

Ook de Romeinen en de Egyptenaren aten asperges
De eerste tekenen van aspergeconsumptie zijn gevonden in de piramide van Sakkara in Egypte, gebouwd rond 2750 v.Chr. Ook de Romeinen wisten de groente twee eeuwen voor Christus al te waarderen. Na de val van het Romeinse Rijk is ook de aspergeteelt in Europa teloor gegaan. De kennis werd wel levend gehouden in de Levant (Zuidwest-Azië). Nieuwe groenten, waaronder asperge, werden door de Arabieren in de middeleeuwen in het Spaanse Andalusië geïntroduceerd. In de 15e eeuw kwam de aspergeteelt vanuit Spanje (meegebracht door de Moren) via Frankrijk naar het Noorden. Sinds de 17e eeuw werd de asperge in Frankrijk en sommige andere West-Europese landen weer gekweekt. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet