Van Hool bouwt 58 trambussen voor Trondheim (Noorwegen)

Koningshooikt, Lier: Van Hool, de Belgische onafhankelijke constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen, gaat 58 trambussen bouwen voor Trondheim, Noorwegen, waar ze vanaf  augustus 2019 zullen ingezet worden. De busconstructeur uit Lier heeft daartoe een contract gesloten met Nettbuss en Tide, de plaatselijke operatoren die in opdracht rijden van AtB, de openbare vervoersmaatschappij in Trondheim, voor de levering van 58 dubbel-gelede (Lengte: 24meter) hybride (HVO diesel-elektrische) trambussen met dubbele tractie van het model Exqui.City. De voertuigen zullen ingezet worden door deze twee plaatselijke operatoren : Nettbuss (44 stuks) en door Tide (14 stuks). De eerste 2 voertuigen worden opgeleverd in december 2018 (voor elke operator 1 voertuig). Alle trambussen worden dan opgeleverd in de loop van maart – juni 2019.

Dit is het grootste order dat Van Hool ooit mocht binnen halen voor haar trambus, die sedert 2011 op de markt is, en waarvan tot op heden ruim 250 voertuigen besteld werden in 11 landen. De trambus maakt trouwens tegen oktober 2019 ook haar opwachting in Vlaanderen wanneer 14 trambussen door De Lijn zullen ingezet worden in de Brusselse Noordrand.

Op 21 april organiseert Van Hool een Jobdag om meer dan 200 vacatures te kunnen opvullen.

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool bij Van Hool, reageert tevreden: “Onze producten zijn onze beste referentie: de trambussen die reeds sedert 2014 in Bergen (Noorwegen) rijden, en dat tot ieders tevredenheid, hebben ongetwijfeld een rol gespeeld bij de keuze van Trondheim voor de Exqui.City als trambus. Ook dit is weer een opsteker voor de productievestiging in Koningshooikt waar de trambussen integraal zullen gebouwd worden. Het orderboek voor 2018 is zodoende omzeggens volledig gevuld. Het wordt zelfs een uitdaging omwille van het feit dat we zo snel als mogelijk meer dan 200 openstaande vacatures moeten invullen (zowel voor de afdeling Bus&Car als voor de afdeling Industriële Voertuigen). Dit order van 58 hoogtechnologische trambussen voor Trondheim bevestigt bovendien de rol die Van Hool kan spelen als producent van voertuigen met een hoge toegevoegde waarde, een specialiteit van het huis.”

Mevrouw Janne Sollie, CEO bij AtB, de beheersmaatschappij voor openbaar vervoer en mobiliteit in TrØndelag, de regio en provincie in centraal Noorwegen, verklaart de keuze voor de trambussen van Van Hool : “Met de trambussen kunnen we een grotere vervoerscapaciteit aanbieden en meer comfort voor de reizigers. Samen met onze twee operatoren: Nettbuss en Tide, kunnen we een efficiënte en betrouwbare oplossing aanbieden voor het openbaar vervoer in Trondheim en omstreken.”

"De aankoop van 44 metrobuses (trambuses) door Nettbuss is een belangrijke stap in de implementatie van het nieuwe transportsysteem in Trondheim." Zegt Ole Engebret Haugen, CEO van Nettbuss.

"We zijn erg blij dat we onze activiteiten in Trondheim kunnen blijven uitbreiden, waar we sinds 2010 voor AtB werken. En we zijn erg blij om deel te nemen aan een van de meest ambitieuze initiatieven op het vlak van innovatie binnen het openbaar vervoer in Skandinavia. We hebben goede professionele ervaringen met Van Hool voor de bussen die in 2014 naar Bergen zijn gebracht, daarom kijken we ernaar uit om onze samenwerking met de bussen naar Trondheim uit te breiden. ", aldus Roger Harkestad, CEO van Tide Buss.

De trambus van het model Exqui.City combineert de flexibiliteit van een bus met de efficiëntie van een tram. De trambussen hebben een duidelijk futuristisch design en een hoog niveau van comfort met airconditioning, een laag geluidsniveau en zachte verlichting. De toegankelijkheid is optimaal met een lage instap en een vlotte toegang dankzij de drie of vier grote toegangsdeuren. Voor dit type voertuig kan de klant kiezen uit verschillende aandrijvingsvormen.  (MSL/foto Van Hool)

Meer informatie www.vanhool.be

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet