Opening vernieuwde repetitieruimte in jeugdcentrum Moevement

Lier: Op de eerste verdieping van Jeugdcentrum Moevement werd de volledig vernieuwde repetitieruimte officieel geopend. Karen Peremans (21) en Edith Leblanc (18) mochten het repetitielokaal ‘inspelen’.

“De laatste jaren zagen we het gebruik van de repetitieruimte achteruit gaan. Ondanks het gratis gebruik en de grote noodzaak vonden nog maar een 4-tal jonge bands de weg naar het jeugdcentrum om te repeteren. Oorzaak bleek een slechte akoestiek en verouderd materiaal te zijn. Want een plek met zeer ruime openingsuren, waar jonge bands gratis kunnen repeteren, bleek toch een grote behoefte ”, zegt Greet Van Houtven van Jeugdcentrum Moevement.

Betere akoestiek – gezellig interieur – vernieuwde apparatuur

“Er werd geïnvesteerd in akoestische panelen die de geluidsreflectie binnen de ruimte zo beperkt mogelijk houden en schadelijke klanken onderdrukken. Hierdoor wordt het gehoor van de muzikanten veel minder belast. Er werd ook een ventilatiesysteem ingebouwd zodat er frisse lucht/zuurstof blijft binnenkomen en de temperatuur niet te hoog oploopt.
Het interieur werd opgefrist en gezelliger gemaakt. Er kan ook overgeschakeld worden op gedempte sfeerverlichting in plaats van het heldere licht van de TL-buizen. Dit kan functioneel en aangenaam zijn eens men de nummers technisch onder de knie heeft, en eerder wil focussen op sfeer en samenspel. De houten wand en de gordijnen zorgen niet alleen voor sfeer, maar ook voor maximale geluidsabsorptie.
Het drumstel, geluidsversterkers, micro's en statieven werden helemaal nagekeken en hersteld, en blijven vast in deze ruimte staan”, verduidelijkt Greet Van Houtven.

Workshops
De Moeve vzw zal aanvullend een aanbod aan workshops voorzien, voor al wie graag wil uitproberen of muziek spelen hem/haar ligt zonder eerst jaren muziekschool en notenleer te moeten volgen. In mei kan je bijvoorbeeld al een initiatie gitaar volgen, of een workshop geluidssynthese met Mathias Mu. Maar ook verfijningscursussen komen aan bod.

Podiumervaring
“Vroeg of laat wil elke muzikant of band de repetitieruimte verlaten om voor een publiek te spelen. In het jeugdhuis kunnen de jonge muzikanten hun eerste podiumervaring opdoen, zoals bijvoorbeeld op de Free Podium-avonden die er geregeld georganiseerd worden.”

Doorbreken
“Is Lier te klein en wil je verder doorbreken? Wij houden de jonge muzikanten op de hoogte van lokale en nationale wedstrijden, zoals Lokale Helden, Humo's Rock Rally of de Nieuwe Lichting van Studio Brussel... en ondersteunen hen met sessies bandcoaching en dergelijke, om hen maximaal voor te bereiden.”

“Mettertijd zouden we het repetitielokaal nog willen uitbreiden met een eenvoudige drum- en muziekcomputer met opnamemogelijkheden, zodat muzikanten en bands ook gestimuleerd worden om zelf muziek te componeren en eigen nummers te schrijven. Op deze manier hopen we een kweekvijver te creëren voor een nieuwe generatie jong muzikaal talent in Lier”, besluit Greet Van Houtven.

Tevreden
“Het is de eerste keer dat we hier komen repeteren en we zijn zeer tevreden. Normaal repeteren wij trouwens thuis in de living. De klank zit hier goed en de ruimte is groot genoeg. Het feit dat er een drumstel staat, is heel tof: dat hoeven we dus niet meer mee te sleuren”, zegt Karen Peremans. (MSL/foto’s MSL)

Meer info: Jeugdcentrum Moevement - Aarschotsesteenweg 1— Lier 03 480 36 30

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet