Boek over leven en werk van Louis Zimmer

Lier: In ‘De Zimmer’, annex de Zimmertoren, stelde Jos d’Haens, voorzitter van het Zimmercomité,  zijn boek ‘Zimmermuseum’ voor. Een interessant, wetenschappelijk werk voor wie interesse heeft in Louis Zimmer en zijn werk. Wie zich wil verdiepen in de begrippen tijd en ruimte vindt in dit boek zeker zijn gading. Ook het Zimmermuseum komt ruim aan bod.

“Na bijna negentig jaar is de Zimmertoren nog steeds het uithangbord voorn de stad Lier. Dit icoon ontstond als een meesterwerk dat met de techniek van toen de verschijnselen van tijd en sterren weergeeft. Door zijn exclusiviteit is het ondertussen wereldwijd bekend.
Het was de bedoeling van zijn ontwerper, Louis Zimmer, om de ingewikkelde mechanismen van het heelal op een verstaanbare manier voor te stellen ten dienste van zijn medeburgers maar vooral van de jeugd”, schrijft Sven Gatz, minister van cultuur, jeugd en media, in zijn voorwoord.

“Omdat er over Zimmer en zijn werk weinig literatuur bestaat dacht ik er aan om alle bekende feiten samen te brengen in een nieuw wetenschappelijk verantwoord boek. Ik kon gedeeltelijk putten uit het eerste boek over Louis Zimmer dat Luc Ceulemans veertig jaar geleden schreef.”
In een eerste hoofdstuk behandeld d’Haens het leven en het werk van Louis Zimmer. In verdere hoofdstukken wordt aandacht besteed aan het Koninklijk Zimmertorencomité, de geschiedenis van de Zimmersite, de socioculturele activiteiten en de uitbreiding en actualisering van de collectie en het aanbod van het Zimmermuseum. De laatste hoofdstukken behandelen de jubelklok, de carrousel de astronomische studio en de astronomische wonderklok.

“Het Zimmermuseum heeft de laatste jaren heel wat veranderingen ondergaan. Wij hebben het Zimmermuseum omgevormd  naar een interactief museum dat aan de verwachtingen van de hedendaagse bezoeker voldoet. Ook de collectie van het museum is uitgebreid met de recentste technologische ontwikkelingen betreffende de begrippen ruimte en tijd”

Jos d’haens belicht ook de socioculturele activiteiten die het Zimmermuseum vooral de laatste decennia ontplooit. Er wordt aandacht besteed aan de Zimmerprijzen, de Scriptieprijzen en de Toerisme- en Cultuurprijs, die het Zimmertorencomité jaarlijks uitreikt.

Het wetenschappelijk naslagwerk telt 189 bladzijden en is te koop in het Zimmermuseum, de Zimmer en in de boekhandel ISBN 9789090310251. (MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet