Lier breidt aantal laadpalen voor elektrische voertuigen uit

Lier: Op de parking De Mol, ter hoogte van de Benedenbaan, werd een laadpaal voor elektrische wagens in gebruik genomen.
Schepen voor mobiliteit Bert Wollants gaf enige toelichting.
“In 2016 kondigde de Vlaamse overheid de plaatsing van 2.500 nieuwe publieke laadpalen met telkens twee laadpunten aan. Deze moeten tegen 2020 overal in Vlaanderen staan met als doel het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagen aan te moedigen. De beperkte beschikbaarheid van laadinfrastructuur blijkt immers één van de struikelblokken. De Vlaamse distributiebeheerders, Eandis voor Lier, kregen daarom de nieuwe openbare dienstverplichting toevertrouwd om de elektrische laadinfrastructuur in Vlaanderen verder uit te rollen. In de grote steden en centrumsteden zullen het grootst aantal laadpalen komen, in elke Vlaamse gemeente – hoe klein ook – wordt minstens 1 laadpaal geplaatst. De laadinfrastructuur voor de uitbreiding van de laadpalen wordt ontwikkeld door Allego. Je kan aan de palen laden met externe laadpasjes, Allego heeft geen eigen laadpassen. In België zijn er een aantal grote laadexploitanten hiervoor ter beschikking, de gebruiker kiest zelf. 
 
Lier beschikt al sinds 2012 over een oplaadeiland voor elektrische wagens en fietsen in de Schapekoppenstraat. Dit laadeiland beschikt over 2 laadpunten voor elektrische wagens en 6 voor elektrische fietsen of scooters. Eind juli vorig jaar besliste de stad om de verdere uitrol van elektrische infrastructuur in Lier door netbeheerder Eandis te laten uitvoeren. Het proces van de aanbesteding, plaatsing, onderhoud en commerciële uitbating van de bijkomende laadpunten op het grondgebied van Lier werd uitgevoerd door Eandis.”

Waar wordt het meest opgeladen?
Uit studies blijkt dat 70% van de laadbeurten gebeurt in en rond de privéwoning. Daarnaast wordt 20% van de oplaadbehoeften ingevuld door bedrijven die steeds meer laadpunten voorzien voor hun werknemers, bezoekers of klanten om op of bij te laden. Publieke laadpalen zijn, samen met die in winkel- of sportcentra, aanvullend goed voor de overige 10%. Ze zijn vooral belangrijk om te kunnen bijladen en de afstanden tussen het opladen thuis (of bij bedrijven) te overbruggen.

Het is de combinatie van alle types laadpunten die elektrisch rijden in Vlaanderen aantrekkelijk en makkelijk moet maken.

Laadpaal op verzoek
Publieke laadpalen zijn ook cruciaal voor wie niet de mogelijkheid heeft in of rond de woning een privé-oplaadpunt te plaatsen. Particulieren kunnen de kosteloze plaatsing van een publieke laadpaal in de buurt bij Eandis aanvragen via een online webtool op www.eandis.be/laadpaal-aanvragen.  
Het opladen zelf gebeurt tegen betaling, op dezelfde manier als bij de andere 2.500 publieke laadpalen.

16 laadpunten voor elektrische wagens in Lier
“Elektrische mobiliteit draagt lokaal bij tot een schonere luchtkwaliteit en heeft een lagere klimaatimpact bij gebruik van groene stroom. Het stimuleren van elektrische wagens moet ook gezien worden in een totaal mobiliteitsbeleid, waarbij we vooral inzetten op minder autokilometers,” aldus schepen voor Mobiliteit Bert Wollants.

Eandis bepaalde in overleg met de stad Lier waar de publieke laadpalen het best voorzien worden rekening houdende met het lokale parkeerbeleid, de aanwezigheid van drukbezochte sites, knooppunten van openbaar vervoer en de beschikbaarheid en capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Op termijn moet elke eigenaar van een elektrische wagen binnen een straal van 500 meter een publieke laadpaal ter beschikking hebben.

Naast het oplaadeiland in de Schapekoppenstraat, is Lier ondertussen 5 laadpalen met telkens 2 laadpunten rijker: Rode Kruislaan, parking De Laag, Spuilei, Zaat en Benedenbaan. Nog dit jaar komen er daar nog 2 bij: Gasthuisvest (geplaatst, nog aan te sluiten) en Tramweglei. Dat brengt het totaal aantal laadpunten voor elektrische wagens in Lier op 16, namelijk 8 laadpalen op 8 verschillende locaties. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet