Nieuw dienstencentrum ‘Het Schoppeke’ opent zijn deuren

Fotoreportage...

Lier: Op de plaats waar vroeger het WZC Paradijs stond opent Het Schoppeke  vanaf maandag 4 juni zijn deuren. Met dit nieuwe dienstencentrum komt de stad tegemoet aan de vraag van heel wat oudere inwoners naar meer ontmoetingsplaatsen, ook in de binnenstad. Het Schoppeke is naast de Waaier (2006) in Koningshooikt, de Rosmolen (2011), de Komeet (2015) en De Kroon (2017), het vijfde dienstencentrum in Lier en Koningshooikt
Bij de opening onthulde burgemeester Frank Boogaerts en voorzitter van het OCMW Marleen Vanderpoorten een gedenksteen in de inkomhal.

In augustus 2015 werd het oude WZC Paradijs gesloopt, nadat eind 2012 alle bewoners verhuisd waren naar het nieuwe woonzorgcentrum in de Transvaalstraat. De werken voor het nieuwe dienstencentrum startten in september 2016. Minder dan 2 jaar later zijn de werken klaar. De bouw van Het Schoppeke wordt gesubsidieerd door VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden) met een tussenkomst van ruim € 647.000 euro. De investeringskost bedraagt voor bouw ruim 2.063.000 euro incl. btw (excl. sanerings- en archeologiekost) en voor meubilair 85.000 euro incl. btw.

Vijf dienstencentra
In 2006 opende De Waaier, het eerste dienstencentrum, in Koningshooikt. Ondertussen staat de teller op vijf. Na De Waaier volgden in 2011 De Rosmolen, De Komeet in 2015 en De Kroon in 2017. Nu komt er Het Schoppeke bij op de site van het oude WZC Paradijs.
Al vanaf de start in 2006 speelt de stad met de dienstencentra in op de vraag van heel wat Lierenaars en Hooiktenaars om een laagdrempelige plek te creëren waar ontmoeting, vorming, informatie en dienstverlening de hoekstenen vormen. De dienstencentra zijn een open huis waar iedereen welkom is en waar iedereen zelf kiest waaraan hij of zij deelneemt. Zeker voor wie al iets ouder is, sociaal geïsoleerd is of het financieel minder breed heeft staan de deuren wagenwijd open. Bovendien willen we door het brede aanbod aan activiteiten iedereen stimuleren om geestelijk en lichamelijk in beweging te blijven. Daarvoor wordt ook samengewerkt met externe organisaties.

Indeling van het nieuwe gebouw
In Het Schoppeke vind je volgende ruimtes:
- Onthaal, gespreksruimte en 2 burelen
- Cafetaria met aansluitend een polyvalente ruimte
- keuken
- ADL-ruimte (of wellness ruimte). Hier zullen activiteiten aangeboden worden zoals een kapper en
pedicure
- 2 opleidingslokalen (om te vormen tot 1 groot opleidingslokaal)
- Crealokaal pc-leslokaal
- 2 grote bewegingsruimten
- Sanitair en bergingen
Boven het dienstencentrum bevinden zich 35 sociale appartementen voor ouderen, gebouwd door de LMH.
De bruto-oppervlakte van het centrum bedraagt 932m2.

Aanbod gebundeld in driemaandelijkse activiteitenkalender
Wat staat er zoal op het programma in de dienstencentra? Het aanbod verschilt van dienstencentrum tot dienstencentrum. Maar overal wordt een mix aangeboden van amusement & ontspanning, beweging & sport, crea & kunsten, dienstverlening & hulp, gezondheid & wellness. De meeste activiteiten zijn gratis.
Omdat het aanbod niet in enkele zinnen te vatten is, worden alle activiteiten voortaan gebundeld in een overzichtelijke kalender. Die verschijnt vier keer per jaar. De eerste editie met een overzicht van de activiteiten tot eind augustus is beschikbaar in de dienstencentra, het Sociaal Huis, bib De Fé,...

De activiteiten in Het Schoppeke starten volgende maandag, 4 juni. Het dienstencentrum is, net als De Waaier en De Rosmolen, open van maandag tot vrijdag. Op de kalender van de komende weken en maanden staan onder meer elke week fietsen met de hometrainer, stoelturnen, bloeddrukmeting, kleuren voor volwassenen, aikido yoga en internetcafé. Elke vrijdagmiddag kan men er ook terecht voor het Rap-op-stapkantoor. En het spreekuur van de pensioendiensten, zowel voor werknemers als zelfstandigen, verhuist vanaf juni van het Sociaal Huis naar Het Schoppeke.
Maar de dienstencentra zouden deze grote variëteit aan activiteiten niet kunnen aanbieden als we niet zouden kunnen rekenen op tientallen enthousiaste vrijwilligers. Zij staan mee garant voor het boeiend aanbod. De cafetaria openhouden, maaltijden opdienen, uitstappen en activiteiten begeleiden, workshops geven,... Hun takenlijstje is lang en afwisselend. Een oproep enkele maanden geleden naar vrijwilligers in Het Schoppeke leverde liefst 52 nieuwe geïnteresseerden op.

Warme maaltijden en busje
In alle dienstencentra kan je lekker en voedzaam eten voor weinig geld (7 euro of 6 euro met UiTPAS met kansentarief). De dienstencentra serveren tussen 12 en 13 uur een driegangenmenu met soep, hoofdgerecht en dessert. Men kiest tussen 2 gerechten. Voorwaarde is wel dat er minimum 24 uur vooraf gereserveerd wordt. Het Schoppeke is het enige dienstencentrum waar elke middag een warme maaltijd aangeboden wordt. In de andere dienstencentra is dat één dag per week.
• maandag in Het Schoppeke en De Komeet
• dinsdag in Het Schoppeke en De Kroon
• woensdag in Het Schoppeke
• donderdag in Het Schoppeke en De Waaier
• vrijdag in Het Schoppeke en De Rosmolen

Nieuw
Vanaf volgende week is ook dat wie niet beschikt over eigen vervoer, moeilijk te been is en niet meer het openbaar vervoer kan nemen, met een busje naar de dienstencentra kan. Het busje toert dagelijks op vaste momenten langs de dienstencentra, wijkhuizen en parkings. Meer info hierover kan men bekomen in Het Schoppeke.

Openingsuren dienstencentra
• Dienstencentrum Het Schoppeke - Kanunnik Davidlaan 25 - tel. 03 283 48 88 Open: ma, di, do en vr van 9.30 tot 16.30 uur en wo van 9.30 tot 14 uur
• Dienstencentrum De Waaier - Dorpsstraat 111 — Koningshooikt - tel. 03 481 61 05
Open: ma, di, do en vr van 9.30 tot 16.30 uur en wo van 9.30 tot 12 uur
• Dienstencentrum De Rosmolen - Pettendonk 37/1 - tel. 03 488 63 88 of gsm 0474 52 00 76 Open: ma, di, do en vr van 9.30 tot 16.30 uur en wo van 9.30 tot 12 uur
• Dienstencentrum De Komeet - Eeuwfeestlaan 183 (cafetaria sporthal) - tel. 03 283 48 88 Open: elke ma van 11 tot 16 uur
• Dienstencentrum De Kroon - Transvaalstraat 44 (cafetaria WZC Paradijs) - tel. 03 283 48 88 Open: elke di van 11 tot 16 uur. 

www.sociaalhuislierbe - dienstencentra@lier.be       (MSL/foto’s MSL)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet