Open Monumentendag in Lier

Lier: Tijdens de Open Monumentendag op zondag 9 september 2018 kan je in Lier aan verschillende activiteiten deelnemen.

Fietsroutes
Fietsers kunnen tijdens Open Monumentendag, langs twee fietslussen, hoven en hoeves rond Lier ontdekken. De routes met historische weetjes haal je die dag bij Visit Lier op de Grote Markt 58 of in het infotentje aan de Academie in de Koepoortstraat. Enkele hoeve-eigenaars stellen hun erf open. De wandelaars kunnen op stap met de gids naar de hoeves aan de Neerloop.
 
Barokwandeling
In de Sint-Gummaruskerk organiseren Gidsen Toerisme-Pastoraal en medewerkers van de onthaalbalie van de kerk een Barokwandeling (doorlopend van 10 tot 17 uur). Je ontdekt er inspirerende 17de eeuwse schilders, beeldhouwers en zilversmeden die hun stempel drukten op religieuze kunstwerken en vorm gaven aan een nieuwe beeldtaal.
Peter Paul Rubens betekende veel voor Antwerpen, maar ook in Lier liet hij zijn sporen achter. Hij schilderde voor de kapel van het kleermakersambacht in de Sint Gummaruskerk een drieluik met Sint Franciscus. Het werk viel in de smaak van de Fransen die het einde 18de eeuw mee naar Frankrijk namen.
De preekstoel, enkele altaren, het reliekschrijn van de Heilige Gummarus, kantwerk en kazuifels getuigen elk op hun manier van de inspirerende invloed van de grootmeester van de Barok

Huis van Oscar
In de namiddag kan je tussen 14 en 17 uur in het Huis van Oscar naar de tijdelijke tentoonstelling in het ‘Atelier van Oscar’ en als extraatje ontdek je biologisch geteeld fruit en groenten in de ‘Tuin van Jeanne & Oscar’. In de museumtaverne ‘Jeanne & Oscar’ geniet je van een drankje.

Zimmermuseum
Ook het Zimmermuseum is die dag te bezichtigen van 10 tot 17 uur. Alle bezoekers krijgen toegang tegen het verminderd groepstarief. In de drankgelegenheid van het museum kan men bovendien even verpozen en genieten van een smakelijk hapje en een koel of warm drankje. (MSL/foto’s MSL)

Meer info: www.openmonumentendag.be.

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet