Straatfeest Frederik Peltzerstraat – huldiging Frederik Peltzer

Lier: Het jaarlijkse straatfeest van de Frederik Peltzerstraat stond dit jaar in het teken van haar zeventigjarige naamgeving. In 1948 kreeg de straat haar huidige naam, naar de verzetsstrijder die vijf jaar eerder in zijn woning in diezelfde straat door de Duitse bezetter werd opgepakt en kort daarna werd geëxecuteerd.

Buurtfeest
Vanaf tien uur ’s morgens was de Frederik Peltzerstraat een verkeersvrij speelstraat. Voor de kinderen was er een reuzegroot hindernissenparcours, een springkasteel, een straatquiz, krijtplezier en dergelijke meer. Tegen de middag begon het hapjesfestijn ingericht door BarVest. Na de middag werd er nog een groot straatspel gespeeld. Vanaf 18.00uur was er een optreden van de covergroep Timeless voorzien. Tijdens het ganse evenement waren drank en streetfood beschikbaar.

Huldiging Frederik Peltzer
In de namiddag werd ter hoogte van het huis nr73 een gedenkplaatje ter nagedachtenis van Frederk Peltzer onthuld. Schepen voor toerisme Rik Verwaest en Wim Govaerts (auteur van het boek 'Lier 40-45 Bevochten - Bezet - Bevrijd') gaven een korte toelichting.
“In het dagelijkse leven was Frederik eerst bankbediende maar tijdens de bezetting trad hij als bediende in dienst bij de Commisie voor Openbare Onderstand. De man had een zachtaardig karakter en zijn vrije tijd bracht hij nog het liefst thuis gezellig en rustig door. Minzaam en gedienstig in omgang kende hij in zijn omgeving tal van vrienden.
Onwetend door zijn familie had hij ondertussen ook dienst genomen bij de verzetsgroep het Belgisch Legioen, dat later het Geheim Leger zou worden. Hij bracht niet alleen berichter over de vijand over maar verspreidde ook sluikblaadjes, anti-Duitse propaganda. Hij smokkelde zelfs wapens. Op 27 mei 1943 om 1 uur 's nachts de Duitsers brutaal gearresteerd. Hij was verraden door een ander verzetslid die ondertussen zijn diensten had aangeboden aan de Duitse Sicherheitspolizei.
Op 26 augustus 1943 werd hij door de Duitse krijgsraad ter dood veroordeeld.  Op 9 september werd Frederik Peltzer  gefusilleerd in fort 5 in Edegem.  
In mei 1945 besliste het College van Burgemeester en Schepenen dat de zogenaamde Lispernieuwland zou herdoopt worden in Frederik Peltzerstraat.

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet