Rubens herleeft in Kasteel de Merode

Fotoreportage...

Westerlo: Het meesterwerk is bijna klaar. Her en der nog een paar retouches en de verf kan drogen. Op 17 augustus 2018 gaat het musicalspectakel “Rubens” in première op immens groot ponton op het water rond het Kasteel de Merode. Jan Schepens vertolkt Pieter Pauwel Rubens op een ongeëvenaarde manier.
In een prachtig decor op een podium van 600m² met een LED-wall van 250m² komt  de barokschilder terug tot leven. De meer dan 800 historische kostuums werden tot in Spanje verzameld.
Het beloofd een indrukwekkende voorstelling te worden met Jan Schepens in de hoofdrol omgeven met Hans Peter Janssens, Nordin De Moor, Liv Van Aelst, Sébatien De Smet, Elke Buyle, Glen Desmedt en Joke Van Robbroeck samen met nog 147 figuranten en 22 dansers.
Om de bezoeker onder te dompelen in de tijd van Rubens is een levensecht Rubensdorp mrt een tiental historische huisjes gebouwd op het kasteel domein.

Het verhaal
De musical Rubens vertelt het intrigerende levensverhaal van een man met duizend talenten. De voorstelling gaat van start in het beroemde veilinghuis Sotheby's. Daar wordt 'Kindermoord in Bethlehem', een van Rubens beroemdste kunstwerken, per opbod verkocht. We ontmoeten er 2 zeventiende-eeuwse schilders, die ons bij de hand nemen door het leven van hun grootste rivaal en inspiratiebron. We leren Rubens kennen als begaafd kind in het Duitse Siegen, ontmoeten samen met hem zijn grote inspiratiebron Caravaggio in Italië en keren met hem terug naar Antwerpen, waar hij thuis is. Hij wordt hofschilder van Albrecht en Isabelle en een gevierd diplomaat. Maar hij kent ook tegenspoed en wordt geplaagd door een slepende ziekte. Bijna 400 jaar na zijn dood geldt de barokschilder nog steeds als een van de meest veelzijdige kunstenaars die ons land ooit gekend heeft. Maar hij was meer dan dat. Veel meer. Behalve een geweldig schilder en atelierhouder was Rubens een begeesterd diplomaat, een vakkundig architect en een polyglot pur sang. Hij was een uitstekend zakenman en kunstverzamelaar, maar ook een echte familieman.

De tijdsgeest
In de 17de eeuw was Antwerpen een van de belangrijkste economische en culturele centra van de Nederlanden. Haar culturele standing had het in niet geringe mate te danken aan de aanwezigheid van een zekere Peter Paul Rubens.
Als schilder, zakenman, diplomaat en homme aux femmes van de Gouden Eeuw, kruiste hij het pad van de groten der aarde tijdens de woelige jaren van de tachtigjarige oorlog en slaagde hij erin om zijn eigen onmiskenbare stempel te drukken op zijn tijd.
Zijn mythe wierp haar schaduw over velen van zijn tijdgenoten: de mindere goden, de vele uitstekende schilders die echter zijn genie ontbeerden en die de geschiedenis vergaten, hoewel ze soms Rubens' naaste medewerkers waren en het hun handen waren die onder zijn leiding menig meesterwerk produceerden. Dat kweekt frustratie, woede en na-ijver.
Diezelfde schaduw - van Rubens, de legende - onttrekt ook iemand anders aan het oog: Pieter Pauwel, de man van vlees en bloed, alleen echt bekend aan zijn intieme kring van familieleden en vrienden. Wie was hij? Wat dreef hem? Wat betekende zijn legende voor hemzelf? Was hij gelukkig?
Ontdek het antwoord op deze vragen en veel meer: kom kijken naar Rubens! (MSL/Foto’s MSL-SDW)

Tickets: www.historalia.be

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet