Westerloo: Vanaf 18 augustus 2018 loopt op het domein van Prins De Merode de musical Rubens.
Het wordt een indrukwekkend openlucht spektakel op een drijvend podium van 900 m² op de slotgracht van het kasteel. Een topcast neemt het publiek mee in het intrigerende levensverhaal van Pieter Pauwel Rubens. Hiervoor ontwierp Marnik Baert een indrukwekkend decor van 78 meter lang en 11 meter hoog.  Op een gigantische ledwall van 250m² kunnen de werken van Rubens weergegeven worden.

Fotoreportage...

Het verhaal
De musical Rubens vertelt het intrigerende levensverhaal van een man met duizend talenten. De voorstelling gaat van start in het beroemde veilinghuis Sotheby's. Daar wordt 'Kindermoord in Bethlehem', een van Rubens beroemdste kunstwerken, per opbod verkocht. We ontmoeten er 2 zeventiende-eeuwse schilders, die ons bij de hand nemen door het leven van hun grootste rivaal en inspiratiebron. We leren Rubens kennen als begaafd kind in het Duitse Siegen, ontmoeten samen met hem zijn grote inspiratiebron Caravaggio in Italië en keren met hem terug naar Antwerpen, waar hij thuis is. Hij wordt hofschilder van Albrecht en Isabelle en een gevierd diplomaat. Maar hij kent ook tegenspoed en wordt geplaagd door een slepende ziekte. Bijna 400 jaar na zijn dood geldt de barokschilder nog steeds als een van de meest veelzijdige kunstenaars die ons land ooit gekend heeft. Maar hij was meer dan dat. Veel meer. Behalve een geweldig schilder en atelierhouder was Rubens een begeesterd diplomaat, een vakkundig architect en een polyglot pur sang. Hij was een uitstekend zakenman en kunstverzamelaar, maar ook een echte familieman.

Setting
In de 17de eeuw was Antwerpen een van de belangrijkste economische en culturele centra van de Nederlanden. Haar culturele standing had het in niet geringe mate te danken aan de aanwezigheid van een zekere Peter Paul Rubens.
Als schilder, zakenman, diplomaat en homme aux femmes van de Gouden Eeuw, kruiste hij het pad van de groten der aarde tijdens de woelige jaren van de tachtigjarige oorlog en slaagde hij erin om zijn eigen onmiskenbare stempel te drukken op zijn tijd.
Zijn mythe wierp haar schaduw over velen van zijn tijdgenoten: de mindere goden, de vele uitstekende schilders die echter zijn genie ontbeerden en die de geschiedenis vergaten, hoewel ze soms Rubens' naaste medewerkers waren en het hun handen waren die onder zijn leiding menig meesterwerk produceerden. Dat kweekt frustratie, woede en na-ijver.
Diezelfde schaduw - van Rubens, de legende - onttrekt ook iemand anders aan het oog: Pieter Pauwel, de man van vlees en bloed, alleen echt bekend aan zijn intieme kring van familieleden en vrienden. Wie was hij? Wat dreef hem? Wat betekende zijn legende voor hemzelf? Was hij gelukkig?
Ontdek het antwoord op deze vragen en veel meer. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Enige gegevens
Een levensecht Rubensdorp met 10 historische huisjes wordt gebouwd om de beleving te optimaliseren.
- 9 professionele acteurs (Jan Schepens, Hans Peter Janssens, Nordin De Moor, Elke Buyle, Sébastien De Smet, Joke Van Robbroeck, Glenn Desmet, Sven Tummeleer, Liv Van Aelst)
- 10-koppig live orkest o.l.v. Sam Gever's
- Meer dan 100 figuranten
- Dansensemble van 24 dansers (samenwerking Fontys Hogeschool Tilburg) o.l.v. choreograaf Florian Boutonnier
- 1860 toeschouwers per avond
- 30.000 tickets in totaal 2 locaties (Rubensdorp en drijvend podium op de slotgracht van het kasteel) - 600 m2 overdekt podium
- Een ledwall van 250 m2 bevestigd aan een stelling van 120 meter lang en 6 meter hoog
- Meer dan 800 historische kostuums die tot in Spanje verzameld worden
- 1600 m2 tenten voor drank en eten
- Meer dan 5000 maaltijden voor bezoekers
- De coördinatie van de LED-wall is in handen van Painting with Light o.l.v. Luc Peumans
- Het geluid zal verzorgd worden door Demon o.l.v. Dominic Marien

Meer informatie en tickets
www.rubensmusical.be

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet