Kinderfietsjes kan je huren

Lier: Vanaf zaterdag 6 oktober kunnen kinderen van 2 tot 12 jaar ook in Lier steeds een goed onderhouden fiets op maat gebruiken. Een groep enthousiaste vrijwilligers opent dan na enkele maanden voorbereiding een depot voor deelkinderfietsen.

Kinderen groeien snel en daarbij wordt hun fiets al gauw te klein. Terwijl een degelijke fiets al gauw wat kost, komen aan goedkope fietsen veel sneller defecten en zijn herstellingen nodig, als de hele fiets al niet om weg te werpen is. Netwerk Bewust Verbruiken startte in 2014 het proefproject 'Op Wielekes', met een eerste depot in Ledeberg, om goed onderhouden fietsjes uit te wisselen voor kinderen tot 12 jaar.

In verschillende steden en gemeenten is sindsdien al een gelijkaardig initiatief lopende. Dit onder diverse benamingen en formules, gedragen door verschillende organisaties of vrijwilligersgroepen. Maar allen bieden zij voor een vast jaarbedrag kinderfietsen aan op maat, zodat meer kinderen veilig en gezond de baan op kunnen.

De voorbije maanden heeft een groep vrijwilligers hard gewerkt om hier in Lier vanaf oktober mee te starten. Via de stad en het OCMW konden zij een ruimte huren in de Heilige Geestsite. De stad komt ook tussenbeide in een overeenkomst met het Fietspunt Lier, dat voor onderhoud en herstellingen aan de fietsjes zorgt. Het OCMW komt voor mensen met recht op kansentarief ook een stuk tussenbeide, zodat een fietsje voor elk kind mogelijk is.

Naast vele particulieren schonken ook de lokale kringwinkels van Opnieuw&Co heel wat tweedehandsfietsen om mee te kunnen starten. Ze hielpen ons ook aan materiaal voor de inrichting van het depot. De werking valt onder vzw Transitiegroep Lier, die hiermee dit sociaal en duurzaam initiatief mogelijk maakt. Overigens werd speciaal voor de Lierse versie een logo met een schaapje ontworpen.

Vanaf zaterdag 6 oktober zal het depot aan de Heilige Geeststraat 7 geopend zijn, elke eerste zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur en elke derde woensdag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur. Niet toevallig gelijktijdig met de naastgelegen ruilwinkel. Een fiets ontlenen kost 35 euro per jaar, maar voor mensen met kansentarief kost het jaarlijks slechts 7 euro. Een onderhoudsbeurt elke 6 maanden is hierbij inbegrepen, om vlot te kunnen blijven rijden. (MSL/foto’s MSL)

 

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet