Horecaopleiding op de werkvloer

Lier: De voorbije maanden werd in een aantal Lierse horecabedrijven een unieke horecaopleiding georganiseerd waarbij werd ingezet op leren op de werkvloer. Zes jongeren behaalden het getuigschrift voor keuken-medewerker dankzij een spoedcursus georganiseerd door VDAB in samenwerking met Horeca Vorming Vlaanderen en de stad Lier.

De cursisten kregen gedurende vier weken een intensieve basiscursus in het opleidingscentrum in Herentals. Daarna mochten ze ongeveer acht weken meewerken in een horecazaak waarbij ze begeleiding kregen door een mentor van de zaak en een instructeur van VDAB.
De interesse van de werkgevers in de sector was groot. De bedrijven voelen immers de noodzaak aan nieuwe instroom en stelden graag hun kennis en infrastructuur ter beschikking.

 “De Lierse horeca doet het goed. Het aantal moeilijk in te vullen vacatures in deze sector groeit nog steeds terwijl het aantal potentiële kandidaten door het aantrekken van de economie steeds kleiner wordt. Het is ook een vaststelling dat het steeds moeilijker wordt om werkzoekenden uit Lier te motiveren om een lange opleiding in een opleidingscentrum te volgen”, zegt schepen van Welzijn Marleen Vanderpoorten.

“Om tegemoet te komen aan de vraag in de sector staken de verschillende partners de koppen bij elkaar om een opleiding op maat van Lier in elkaar te steken. Het resultaat is een vrij uniek concept waarbij  de Lierse horecabedrijven zelf betrokken worden en er wordt ingezet op leren op de werkvloer”, legt Gert Fontyn van VDAB Lier uit.

Na nog een kort woordje van Anja Vlaeymans chef-kok en zaakvoerster van bistro Het Looks en een dankwoordje van een van de cursisten werden de getuigschriften keukenhulp uitgereikt. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet