Mammoet van Lier krijgt eigen bier

Fotoreportage...

Lier: De mammoet van Lier is na bijna 160 jaar terug. In het nieuwe stadsmuseum staat een 3D geprinte replica op ware grootte van deze mastodont. Om dit te vieren liet het Liers Cultuurcentrum een nieuw bier ontwikkelen met de toepasselijke naam “Mammoet”. Biobrouwerij De Plukker brengt de Mammoet Paleo Ale, een goudblond bier van zeven procent alcohol, op de markt.

Het Cultuurcentrum vond een geschikte partner in de firma Biosano uit Wommelgem om te zoeken naar een recept voor een ‘paleobier’gebrouwen met granen en kruiden van lang geleden. Biosano deed hiervoor een beroep op iemand met ervaring, thuisbrouwer Louis Meulders uit Beerse, die ook het recept voor Gageleer ontwikkelde, het tot de verbeelding sprekend bier dat verwijst naar de middeleeuwse gruitbieren. “Mijn studies geschiedenis en meer dan 25 jaar brouwervaring konden nog eens samenkomen in een nieuw bier, al zal de mammoet water hebben gedronken. Ik kwam uit bij oude granen zoals eenkoorn, spelt en boekweit — naast gerst om echt te kunnen brouwen — en als smaakmakers duizendblad en moerasspirea. Dit alles in een evenwichtige dosering om tot een aangenaam en vlot drinkbaar blond bier te komen.”
Voor het eigenlijke brouwen werd een beroep gedaan op brouwerij De Plukker van de enige Belgische biologische hopboer Joris Cambie uit Poperinge. Voor de bitterheid in het bier werd gebruik gemaakt van biohop die rond de brouwerij groeit.

Biersommelière Sofie Vanrafelghem kreeg de blonde Mammoet in primeur te proeven. Zij steekt haar waardering niet onder stoelen of banken. “Mammoet is echt een bier waar mooie biologische kruiden, granen en hoppen samenkomen, zonder dat de één de ander overtroeft. Perfect in balans dragen zowel de spelt, boekweit als de kruiden en hoppen bij tot een zeer evenwichtig en aangenaam bier, een passend eerbetoon aan de Lierse Mammoet.”
Het Mammoetbier is vanaf 1 oktober verkrijgbaar in de Museumshop van het Lierse Stadsmuseum en bij Drankenhandel Goetze.

Beers for Nature
Biosano neemt Mammoet Paleo Ale, 7 vol.% alcohol, op in zijn assortiment Beers for Nature, een reeks van biologische bieren waarvan een gedeelte van de opbrengst, 5 cent per flesje, naar natuurprojecten in Vlaanderen gaat. Voor Mammoet gaat dit naar de Natuurpunt-afdeling De Wielewaal om het gebied Nazareth en Kromme Ham, ruim 40 hectaren groot, te beheren. De Wielewaal is actief in Lier, Berlaar, Nijlen, Ranst en Zandhoven.
“Wij konden meer dan 40 ha waardevolle natuur in de vallei van de Kleine Nete kopen van de familie Pouppez in drie deelgebieden: Nazareth-Noord, Nazareth-Zuid en Kromme Ham”, legt voorzitter Marc Vermylen uit.

Paleontologie
De mammoet van Lier heeft een zeer belangrijke historische rol gespeeld in de paleontologie aan het einde van de 19e eeuw, aldus de voorzitter van de Belgische Vereniging voor Paleontologie (BVP) Anthonie Hellemond. Hierdoor is het idee gerezen om, net als Biosano, ook een bier te laten maken, op basis van de fossiele zaden en kruiden zoals die gevonden werden in de maag van de gemummificeerde Yukagir mammoet uit de permafrost van Siberië. Veel van deze kruiden en planten zijn vandaag nog te vinden en lenen zich goed voor een kruidig bruin bier. Als extra dimensie zal er ook een 'Eisbock' versie van dit bier beschikbaar zijn. Bij deze Duitse destillatiemethode wordt het bier deels bevroren zodat een waterig gedeelte als ijs kan worden verwijderd en er een bier met meer alcohol overschiet.
De BVP deed voor dit donkere bier een beroep op de microbrouwerij De Meulekes uit Lier. Dit exclusief bier kan je degusteren op het eerste Belgisch mammoetsymposium in Dendermonde op zaterdag 17 november. Gerenommeerde paleontologen uit België, Nederland en Canada zullen er die dag hun onderzoeksresultaten over de leefgemeenschap en habitat van de mammoet delen met het grote publiek. Inschrijven voor dit unieke symposium kan je doen via de website www.paleontologie.be. (MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet