3D geprint mammoetskelet: wereldprimeur in nieuw stadsmuseum

Lier: Een oude bewoner van Lier is uiteindelijk terug gekomen. “Het zijn goeden die terug komen”, zegt Frank Boogaerts, burgemeester van Lier.
Lier is een prachtige toeristische trekpleister rijker: een 3D geprint mammoetskelet op ware grootte. Het gaat om een levensgrote reproductie van de mammoet van Lier, het eerste en grootste mammoet-skelet van België, dat in 1860 bij opgravingswerken in de Pallieterstad werd gevonden. Het originele idee komt van de Lierse serviceclub Kiwanis Lier 2 Neten. Voor de uitvoering werkten ze samen met het Lierse stadsbestuur, de archeologische vereniging ArcheoLier en het Leuvense bedrijf Materialise, een wereldautoriteit in 3D printen. Uit de eerste reacties blijkt verwondering en fascinatie voor dit huzarenstukje.

Enkele cijfers: de Mammoet van Lier is vermoedelijk 30.000 jaar oud, heeft een schofthoogte van ongeveer 3,6 meter en is bijna 5 meter lang. Bij Materialise in Leuven hebben 19 mensen met 9 printers in totaal 1259 uren aan de reproductie gewerkt. Goed voor de reproductie van 320 botten, waarvan er sommigen de afmeting hebben van een volwassen man.
De fossiele beenderen die werklieden 150 jaar geleden opgroeven ter hoogte van de Dungelhoefkazerne, staken tien meter diep in het zand en werden tijdens de laatste ijstijd door de Nete afgezet. Het skelet werd gemonteerd en in 1869 voor het eerst aan het publiek getoond, een primeur voor West-Europa Het originele skelet werd ondergebracht in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel waar het nog steeds te zien is. Omdat het originele skelet niet verplaatst kan worden, werd door Kiwanis Lier 2 Neten het plan opgevat om een natuurgetrouw en levensgroot exemplaar te reproduceren met de meest moderne 3D print technologie van het Leuvense bedrijf Materialise.
De Lierse serviceclub Kiwanis verzamelde ook de nodige sponsoring om het prestigieuze project te financieren. “Lier heeft een belangrijk cultuurhistorisch patrimonium, waarvan de Zimmertoren wellicht het bekendst is”, aldus Bart De Bie van Kiwanis Lier 2 Neten. “Het verhaal van de mammoet van Lier is minder bekend bij het brede publiek en met dit project willen we daar verandering in brengen. Door een 15.000 jaar oud skelet tot leven te brengen met de nieuwste technologie krijgt Lier er een nieuwe publiekstrekker bij, voor de inwoners, de toeristen en uiteraard voor de kinderen die zeker vol bewondering naar deze enorme mammoet gaan kijken met hun ouders of met de scholen”.
De ingenieurs van Materialise werken nauw samen met Philip Meyfroot, voorzitter van Archeolier en de paleontologen van het Brussels Museum voor Natuurwetenschappen en baseren zich op een 3D-scan van het skelet. Om de Lierse mammoet zo natuurgetrouw mogelijk te reproduceren vergeleken ze die bot per bot met het originele skelet en waar nodig wordt de scan bijgewerkt. “3D printtechnologie wordt vandaag al gebruikt om individuele botten te printen voor onvolledige skeletten, maar het is de eerste keer dat een volledig mammoet skelet op ware grootte in 3D wordt geprint en dat is indrukwekkend”, zegt Dr. Mietje Germonpré, de paleontologe van het Museum voor Natuurwetenschappen. “Sinds de opstelling van het originele skelet in 1896 is onze kennis over mammoets sterk toegenomen. Zo weten we nu dat de staart van een mammoet korter is dan we oorspronkelijk dachten. De opstelling van de 3D geprinte mammoet van Lier zal dan ook wetenschappelijk correcter zijn dan het originele exemplaar in ons museum.”

Het budget van het project bedraagt in totaal circa € 100.000. Dankzij sponsoring van o.m. busbouwer Van Hool, Reynaers Aluminium, Materialise als hoofdsponsors en Aquatop, Kranen Michielsens, Solid-talent uitzendbureau, mevrouw Edith Liekens en Antilope De Bie Printing, kon het ook worden gerealiseerd. De Stad Lier draagt ook een financieel gedeelte bij en zorgt uiteraard ook voor de accommodatie in het volledig vernieuwde Lierse stadsmuseum. Daar wordt de 3D-mammoet een zeer grote blikvanger.
“In ons Stadsmuseum vertellen we het verhaal van de Lierenaars en hun geschiedenis”, zegt schepen van Musea Rik Verwaest. “Onze mammoet is zeker fysiek de allergrootste Lierenaar, dus hij verdient zeker zijn plaats in onze eregalerij in het nieuwe Lierse stadsmuseum. Naast de vele Lierse kunst en historisch erfgoed dat we tentoonstellen zal onze indrukwekkende mammoet een belangrijke drempelverlager zijn voor gezinnen met kinderen. Dit is bovendien een wetenschappelijk project, zowel wat productie als eindresultaat betreft. Als stad zijn we Kiwanis Lier 2 Neten dan ook uiterst dankbaar dat ze dit initiatief namen.”
Frank Bogaerts, Burgemeester Stad Lier: “Ik ben ervan overtuigd dat hiermee ons museum, onze Stad een nieuw élan krijgen op toeristisch vlak en dat velen weer naar Lier zullen afzakken om onze Stad, ons cultureel erfgoed, onze bloeiende horeca en winkelstraten te ontdekken”. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet