Stadsmuseum Lier opent zijn deuren

Fotoreportage...

Lier: Tijdens een plechtigheid werd het nieuwe Lierse Stadsmuseum door burgemeester Frank Boogaerts officieel  geopend. In de toespraken van burgemeester Frank Boogaerts, schepen voor musea Rik Verwaest, Griet Van Opstal teamleider Stadsmuseum en Erfgoed  en Lyco Vaes van het Liers cultuurcentrum werd verwezen naar de noodzaak, het ontstaan, het belang en de opstelling van het nieuwe stadsmuseum.

Afgelopen weekend opende het nieuwe Lierse Stadsmuseum zijn deuren voor het grote publiek. Meer dan 2.000 nieuwsgierigen brachten op zaterdag en zondag een bezoekje aan dit eigentijdse stadsmuseum.

Het stadsmuseum Lier vertelt verhalen over Lier en de Lierenaars. Het verbindt vroeger met nu en brengt grote geschiedenissen met persoonlijke verhalen. De participatieve aanpak maakt dat het stadsmuseum een interactief museum is geworden, gemaakt door Lierenaars. In 2015 lanceerde de stad een oproep om geïnteresseerden samen te brengen die de inhoud van het nieuwe museum mee hebben bepaald. Samen met de vrijwilligers werd gekozen om te werken rond de thema’s Schoon Lier, Lierke Plezierke, Zorgende stad, Verbondenheid, Gulden Cabinet, Lier maakt het en Fier Lier. Objecten werden verzameld en interviews opgenomen. Achteraan in het museum staat het 3D geprinte skelet van een mammoet die in Lier werd opgegraven.

Het hedendaagse museum wil bezoekers de stad in al haar facetten doen ontdekken. Stukken uit de bestaande collecties van de voormalige stedelijke musea werden aangevuld met nieuw materiaal. Het Caroly-salon werd opnieuw ingericht en opengesteld.
De huidige presentatie omvat getuigenissen in woord en beeld, prenten, affiches, boeken, foto’s, films, meubels, zilverwerk, textiel, grote en kleine objecten en een mammoetskelet. Stukken die in deze opstelling niet voorkomen, worden bewaard voor latere wisseltentoonstellingen. Stadsmuseum Lier nodigt nog steeds Lierenaars uit om concrete inhouden aan te leveren. Samen met verenigingen, wijken, andere groepen of personen gaan we op zoek naar hun erfgoed: objecten, verhalen, tradities. Het resultaat van het proces krijgt telkens een plek in het museum waardoor het voortdurend in verandering is. Kleine en grote wisselpresentaties vertellen steeds andere dingen over de stad. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Openingsuren
Het stadsmuseum is open van dinsdag tot zondag, van 10 tot 17 uur.
Wekelijkse sluiting op maandag. Gesloten op 1 januari, 1 mei, O.H. Hemelvaart, 1 november en 25 december.

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet