Minister Tommelein opent Proefstation voor Hernieuwbare Energie

Lier: Bart Tommelein, Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie, opende op het dak van de firma ADR Technics,  een proefstation voor hernieuwbare energie.

Uniek proefstation
De regering leverde al heel wat inspanningen om groene energie te stimuleren. Om de doelstellingen van 2020 te bereiken, is het goed de brug te slaan tussen wat technisch voorhanden is en wat de mens daadwerkelijk nodig heeft aan energie. Wetenschappelijk en proefondervindelijk onderzoek vormen de noodzakelijke basis van vooruitgang maar ook van transitie naar een duurzame wereld.
Om die expertise uit te bouwen, ontwikkelde ADR Technics - groothandel gespecialiseerd in energieconcepten - samen met VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) een proefstation met zonnepanelen die zowel elektriciteit als warm water produceren.
Uniek is de combinatie van verschillende soorten panelen in diverse opstellingen. Metingen per paneel bestuderen de ideale opstelling voor een maximumrendement.
Een ander cruciaal onderzoek punt voor de vooruitgang van hernieuwbare energie is de opslag van zonne-energie. ADR Technics gaat deze uitdaging aan en experimenteert met de opslag van energie in verschillende soorten batterijen. Zo wordt, naast de traditionele modellen, ook een milieuvriendelijke zoutwaterbatterij getest.

Expertise doet energie groeien
Het proefstation voorziet in de energiebehoefte van ADR Technics en ’s nachts zorgt een intelligente batterij voor de buitenverlichting van de hele KMO-zone. Ook laadpalen voor elektrische auto ’s en fietsen maken deel uit van het proefstation. De laadsnelheid van auto ‘s verdubbelt (en meer zelfs) door rechtstreekse voeding van zonne-energie in combinatie met netstroom. Dankzij de koppeling van onderzoek en praktijk bouwt ADR Technics zijn expertise uit. Alleen zo kan hernieuwbare energie groeien.
Het proefstation monitort continu, ADR Technics verzamelt en verwerkt de meetdata en VITO biedt ondersteuning bij het analyseren ervan. Een eigen professioneel weerstation geeft de mogelijkheid panelen met elkaar te vergelijken. ADR Technics zet de resultaten van de metingen in om het budget van klanten onder controle te houden en het rendement te optimaliseren. (MSL/foto’s MSL)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet