Vrienden van de Lierse Musea restaureren uniek handschrift

Lier: In 2017 kocht de stad Lier, samen met de Vrienden van de Lierse Musea, een uniek handschrift aan van de Lierse rederijkerskamer De Jenette of d’Ongeleerde. ‘Jenette’ is een oude benaming voor koekoeksbloem. Het handschrift werd ondergebracht in het Archief van stad en OCMW Lier.

Het handschrift bevat 15 toneelstukken over de liefde en het huwelijk. De stukken werden opgevoerd tussen 1671 en 1769. Ze zijn van de hand van  schoenmaker Nicolaes Gheeraerts, maar werden  in 1681 opgetekend door notaris Franciscus Goyvaerts. Deze laatste was ook prins van de kamer.

Op deze manier zijn er van Lier nu drie bundels bekend met rederijkersteksten. Dat is behoorlijk zeldzaam in vergelijking met andere steden. Het pas gerestaureerde handschrift is het oudste van de drie en is bovendien geschreven door een Lierenaar, lid van de rederijkerskamer zelf.

Omdat het handschrift in erg slechte staat was, was raadpleging bijna onmogelijk. Daarom besloten de Vrienden van de Lierse Musea in het najaar van 2017 om het handschrift te laten restaureren door restauratrice Elke Vanherck.

Midden juni 2018 was de restauratie afgerond. De restauratie omvatte onder meer het herstellen van de bindingen, het aanbrengen van een nieuwe band, het reinigen en vlakken van de folio's, het uitgebreid fotograferen van alle behandelingen en het maken van een op maat gemaakte verpakking. Het handschrift is ondertussen opnieuw in al zijn glorie te bewonderen in het Archief Lier. Om het handschrift te raadplegen, maak je vooraf een afspraak. (MSL/foto’s MSL)

Meer info & online afspraak: www.lier.be, zoek op ‘Afspraak archief’.

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet