NIEUWJAARSRECEPTIE A.C. LYRA

Fotoreportage...

Lier: Voorzitter Simon Chovau en secretaris Gery Follens heetten de talrijk opgekomen leden, sympathisanten en genodigden welkom op de nieuwjaarsreceptie van AC Lyra.

De voorzitter blikte terug op een succesvol 2018 met een recordaantal van 245 podiumplaatsen, op Belgische, Vlaamse als Provinciale Kampioenschappen. 1/3 van deze medailles betrof zelfs een eerste plaats.
“AC Lyra is het afgelopen jaar enorm gegroeid en groeit nog steeds. Dat is positief, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Een beperkende factor die we ervaren, is zeker de eerder beperkte atletiekaccommodatie, zoals kleedkamers, douches, ontvangstruimte met cafetaria, die we ter beschikking hebben. Hiervoor zouden wij graag enige verbetering zien. Een andere factor die ons met momenten tegenhoudt om verder te groeien is de beperkte beschikbaarheid van de atletiekpiste. Er zijn immers twee atletiekclubs in Lier. Een fusie tussen beide atletiekclubs lijkt ons alleszins een win-win situatie. Het zou zeker een grote stap voorwaarts zijn naar de atletieksport en promotie voor de sport in Lier. De eerste verkennende gesprekken werden onlangs gevoerd”, zegt de voorzitter.

Gery Follens benadrukte het grote succes van de Natuurlopen seizoen 2017-2018. Meer dan 3.000 lopers namen deel, ondanks de afgelasting van één van lopen wegens te glad en te gevaarlijk. “Leuk om mee te geven dat we dit seizoen de 50.000ste jogger naar Lier zullen halen en dat zullen we met de nodige glitter en glamour in de verf zetten.”

Kerstnatuurloop voor het goede doel
“Traditiegetrouw richtten we de Kerstnatuurloop in, in het kader van een goed doel en dat was eind 2018 alweer niet anders. We zochten contact met de organisatie van de ‘Warmste Week’ van Studio Brussel en kregen groen licht voor onze Kersteditie. Daar we steeds proberen een plaatselijke vereniging een hart onder de riem te steken, was onze keuze snel gemaakt. Als ambassadeur en ankerclub van de G-atletiek in Vlaanderen, vatten wij het plan op een deel van de opbrengst te schenken aan vzw Oikonde, een organisatie die zich bezighoudt met het verbeteren van de leefomstandigheden voor mensen met beperking.” Burgemeester frank Boogaerts viel de eer te beurt om een cheque van 1.250 euro te mogen overhandigen aan Leen Quadflieg, directeur van Oikonde.
 “Wij ondersteunen 280 personen met een beperking in hun dagelijks leven.  Zij wonen zelfstandig, alleen of met hun partner of gezin.  Een aantal wonen bij hun ouders.
Het gaat om mannen en vrouwen in alle leeftijdscategorieën. Ze wonen in de regio Lier of Mechelen.  Een aantal werken, anderen doen vrijwilligerswerk.
Wij helpen bij hun administratie (de post, de belastingen, een aanvraag voor een uitkering),  organiseren gezinshulp, poetshulp, eten aan huis,  bemiddelen bij problemen met werkgever, buren, familie, regelen een verhuis,  bieden een luisterend oor,  gaan mee naar de dokters, advocaten en zoveel meer.  Van een  kinderwens tot euthanasievraag, wij zijn er voor hen”, vertelt directeur Leen Quadflieg achteraf.

Special Olympic World Summergames in Abu Dhabi
“2019 wordt ook een heel bijzonder jaar voor twee atleten van onze vereniging. Van 14 tot 21 maart worden de Special Olympic World Summergames in Abu Dhabi georganiseerd waaraan 7.000 atleten met een beperking uit 170 landen deelnemen. Als ankerclub van de G-sport krijgen we de eer 2 van de 6 Belgische atleten af te vaardigen naar deze ‘once-in-a-lifetime’ sportieve ervaring.
De eer viel te beurt aan Elise Ceulemans en Hannes Verbruggen, een enorme eer maar iets dat tegelijkertijd ook een bijzonder grote financiële inspanning vergt. Daarom sloeg ons G-team de handen in elkaar en organiseerde vorig jaar reeds een springfestijn, een quiz en een eetfestijn.
Wij zijn ook verheugd dat de serviceclub ‘Lions de 2 Neten’ uit Lier nam met ons contact op om hun steun te betuigen”, zegt Gery Follens.

Na overleg besloot deze vereniging om de volledige kosten, inschrijving en logement, op zich te nemen van één van de twee afgevaardigde atleten. Daarom schenken zij nu een cheque van 1.600 euro aan deze atleten, waarmee Hannes en Elise en hun entourage ongetwijfeld een heel stuk op weg worden geholpen richting Abu Dhabi.

Jan Fabri en Dimitri Baeten van ‘Lions de 2 Neten’ overhandigden deze cheque aan Hannes en Elise.
Dimitri Baeten: “Lions Lier 2 Neten heeft als club een bijzondere band met de Special Olympics.  Op de spelen die ieder jaar in België georganiseerd worden, loopt er simultaan ook nog een gezondheidsprogramma : Healty Athletes (https://www.special-olympics.be/nl/healthy-athletes-program/)
Met dit programma worden de atleten gratis gescreend in acht medische disciplines.  In de logistieke organisatie van dit programma neemt Lions Lier 2 Neten al meer dan tien jaar het voortouw.  Op vier dagen tijd worden meer dan 1.000 vrijwilligers gemobiliseerd.  Door het jaren lang verzamelen van data zijn we enkele weken geleden uitgenodigd bij het Riziv voor een ronde tafel conferentie, met oa de ziekenfondsen, de betrokken kabinetten van gezondheid en onderwijs en andere actoren in het veld van de gezondheidszorg.  Dit heeft geleid dat er een werkgroep opgestart is die verder gaat onderzoeken hoe we de gezondheidszorg voor 165.000 mensen in België met een mentale beperking significant kunnen verbeteren.  Maar ook hoe we in het onderwijs onze studenten die afstuderen in een medische richting beter vertrouwd kunnen maken in de omgang met mensen met een beperking.”

Tot slot dankte voorzitter Chovau de talrijke sponsors en alle vrijwilligers die de club maken tot wat ze nu is. “Tevens dienen we absoluut ook de stad Lier en Sport Vlaanderen te vermelden voor hun aanzienlijke subsidiebijdrage naar de club toe, waarmee we onze organisaties zeker de nodige extra uitstraling kunnen geven.” (MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet