Jong koppel vindt bajonet van Duitse soldaat uit WOI in tuin

Lier: Bij graafwerken in de tuin van hun nieuw betrokken woning in de Tramweglei (tegenover het Lierse station), vonden Robine Goris (25), Joren Sebrechts (25) en hun bompa Edmond Goris (86) onlangs een lang metalen, zwaardvormig voorwerp dat loodrecht in de grond stak.
“Toen ik in de tuin aan het werken was zag ik dat er een stuk metaal in de grond stak. Om het uit de grond te halen bond ik er een koord aan en trok het met behulp van een ladder (als hefboom) uit de grond”, zegt Edmond Goris.
 
Philip Meyfroot van ArcheoLier kon het voorwerp identificeren als de bajonet van een Duits geweer uit de Eerste Wereldoorlog. Het type bajonet M1898 met een lang lemmet (mes) werd vooral in het begin van de Eerste Wereldoorlog gebruikt. Dit sluit qua datering aan bij de gevechten rond de Antwerpse Poort en het station begin oktober 1914, toen de Duitse troepen oprukten naar Antwerpen en in gevechten gewikkeld waren met de Belgische en Britse troepen.
 
Omdat de bajonet loodrecht in de grond stak, kan dit mogelijk betekenen dat het hier gaat om de markering van een gestorven soldaat. Wanneer een soldaat gedood werd, werd soms het geweer met de bajonet van de gevallen soldaat loodrecht in de grond gespiesd als een soort tijdelijke aanduiding, tot de soldaat werd overgebracht naar een kerkhof. 
 
Er is in Lier zeer weinig Duits legermateriaal achtergebleven na de Eerste Wereldoorlog. De bajonet werd door Robine en Joren aan het Lierse Stadsmuseum geschonken als één van de trieste getuigenissen van een oorlog die nu honderd jaar later herdacht wordt. (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet