Kerststallentocht kent enorm succes

Lier: De Kerststallentochten door Lier, die voor de eerste maal ingericht door Johan Van Nuffel uit Berlaar, beter bekend als ‘De Zingende Schoenmaker’, kennen een enorm succes.
Tijdens de tocht door de historische binnenstad krijgt het gezelschap, bij een sfeervol muziekje, een toepasselijk, al dan niet ludiek, verhaal in het Lierse dialect gebracht door Paul Marien. Bij elke kerststal geeft een lokale gids informatie over de locatie en het ontstaan van de kerststal. Her en der is een hapje en een hartverwarmend drankje voorzien.

Elke avond van 14 december 2018 tot en met 6 januari 2019 vertrekken twee kerststallentochten, één om 19 uur en één om 21 uur. Vertrek en aankomst op de Vismarkt aan het Hof van Santhoven, de vroegere tekenacademie. Voor deze gelegenheid zijn twee lokalen van dit gebouw ingericht als nostalgische herberg waar de deelnemers voor en na de tocht nog even kunnen verpozen.  Optioneel kan je daar ook nog genieten van een lekkere maaltijd bestaande uit een voorgerecht en een wildstoofpotje of een vispannetje.

De tocht
Voor het vertrek krijgt de deelnemer een toepasselijk verhaal in een van de lokalen van het Hof van Santhoven. De kerststallentocht zelf vertrekt vanop de Vismarkt richting Renaat Veremansplein, waar een bezoek wordt gebracht aan de kerststal aan de Heilig-Kruiskerk. Deze kerststal stelt een rudimentair huisje van een voddenraper voor. Lokale gidsen geven de nodige uitleg en nemen je mee in de kerk voor een ‘kerstverhaal’. Nadien kan je wel een hartverwarmende borrel gebruiken.
Daarna gaat het richting Donk naar de kerststal aan de Donkhoeve waar ook de nodige uitleg voorzien is. Deze kerststal is gemaakt door de Lierse kunstenaar Bertro. Om de koude te vergeten staat even verderop een lekker soepje klaar.
Van hieruit gaat de tocht verder naar de kerk van de Heilige Familie aan de Berlaarsesteenweg. Hier staat in de kerk een opmerkelijke kerststal samengesteld door Frans Van Bostraeten naar een verhaal van Felix Timmermans. Een lokale gids vertelt je een kort verhaal bij elke groep beeldjes.
Na dit bezoek brengt Johan je terug naar het Hof van Santhoven waar je genieten van lekkere poffertjes met eventueel een ‘Viswijf’ of een ‘Schouwveger’.

Tickets en reservatie
Voor zover er nog plaatsen beschikbaar zijn kan je nog tickets kopen aan 15 euro per persoon inclusief een hapje en een drankje onderweg.
Reserveren verplicht via www.kerststallentocht.be  (MSL-SDW/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet