Jagers vieren Sint Hubertus in Sint-Gummaruskerk

Fotoreportage...

Lier: In een volgelopen Sint-Gummaruskerk vierden jagers hun patroonheilige Sint Hubertus. Voor deze speciale viering waren ook kleine huisdieren, vooral honden, en enige jachtvogels aanwezig in de kerk.  De plechtige viering werd opgeluisterd door het jachthoornkorps Fugamus uit Wommelgem en het Gregoriaans Koor van Sint-Gummarus onder leiding van Christian Van Looy, die ook orgelist van dienst was.

Alles stond in het teken van jacht en natuur tijdens de viering. Tijdens de viering brachten de jagers een prachtig wildtableau naar het altaar. Het Hubertusbrood werd gewijd en na de viering uitgedeeld aan alle aanwezigen. Sint Hubertus wordt sedert de twaalfde eeuw aanroepen tegen razernij van mens en dier.

Wijding van de dieren
Na de viering volgde op het plein naast de kerk de wijding van de dieren. Paarden, honden, konijnen tot zelfs pluchen knuffels werden samen met hun baasjes gezegend. Dit jaar was er ook een olifant bij. Het ging om een van de fabeldieren die mee opstappen met de Lierse reuzen.

Wildverkoop
Na de dierenwijding volgde de wildverkoop per opbod. Hazen, fazanten, bosduiven, wilde eenden, Sint-Hubertusbroden en fruitkorven werden verkocht. Het pronkstuk van de veiling was een groot everzwijn van om en bij de 55 kilogram. Bart Truyen uit Lier kocht het dier voor de prijs van 410 euro. Alle wild wordt gratis gekuist en versneden.

Tijdens het ganse buitengebeuren zorgde Fugamus voor de nodige sfeer. Afwisselend met jachthoorn geschal brachten ze, al dan niet ludieke, meerstemmige samenzang.
Om de kou te trotseren was er een overvloed aan jenever en warme wijn. Beenhouwer Coenaerts zorgde zoals gebruikelijk, voor gratis hapjes. (MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet