Technopolis on Tour

Fotoreportage...

Lier: De ganse week strijkt technopolis in het VTI neer met hun 'Technopolis on tour'-programma. Heel wat lagere scholen van Lier en omstreken komen van dit spektakel genieten.

Technopolis trekt in het schooljaar 2018-2019 op tournee doorheen Vlaanderen met een gloednieuwe reeks wetenschapsshows voor basisscholen!
Op het programma staan drie shows van telkens 40 minuten met als thema’s lucht, gassen en druk. Deze werden ontwikkeld op maat van respectievelijk kleuters, leerlingen van het eerste tot het derde leerjaar en leerlingen van het vierde tot het zesde leerjaar. Daarnaast sluiten ze ook aan bij de eindtermen. De wetenschapsshows worden gegeven door volleerde edutainers: rasechte showbeesten met een wetenschapsknobbel!

Speel met lucht (doelgroep: 1e, 2e en 3e kleuterklas)
Voor kleuters die de wereld nog volop aan het ontdekken zijn, lijkt niets onmogelijk. En van Technopolis krijgen ze nog gelijk ook. Want wedden dat frietjes kunnen vliegen en dat je over ballonnen kunt lopen zonder dat ze springen? Allemaal dankzij een frisse lading lucht en een flink pak wetenschap.
Spelenderwijs ontdekken de kleuters dat lucht niet ‘niks’ is. Charlie vertelt over hoe hij elk diertje in nood kan helpen en gebruikt hiervoor, jawel ‘lucht’. Leuke ontdekkingen die de nieuwsgierigheid alleen maar aanwakkert.

Speel met gassen (doelgroep: 1e, 2e en 3e leerjaar)
Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel! Gassen zijn namelijk overal. Denk maar aan de lucht die we inademen. Vanzelfsprekend! of toch niet? Wist je dat gassen niet altijd in gasvormige toestand zijn en dat ze ook kunnen uitzetten en krimpen? Ken jij overigens het verschil tussen vast, vloeibaar en gasvormig?
Geen paniek, we zijn van plan om al deze straffe uitspraken en nog veel meer te bewijzen via een reeks verbluffende proeven. Wat niet zichtbaar is voor het blote oog, toveren wij tevoorschijn! Geen goocheltrucs maar echte wetenschap zal je van je sokken doen blazen. Plankgas naar deze show!

Speel met druk (doelgroep: 4e, 5e en 6e leerjaar)
Als jij aan druk denkt, denk jij dan spontaan aan een filmrolbazooka, exploderende verfblikken en Maagdenburgse halve bollen? Als je deze show gezien hebt, dan staan ze vast en zeker in je geheugen gegrift! Tijdens deze show zetten we de grove middelen in om aan te tonen dat lucht drukt. Wat gebeurt er als we druk verhogen en dan weer verlagen?

(SDW/foto’s SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet