Heilig-Hartziekenhuis opent totaal vernieuwde moeder-kind unit

Lier: Na een intense periode van twee jaar verbouwen opende het Heilig-Hartziekenhuis, verleden zaterdag,  de volledig vernieuwde moeder en kind unit officieel haar deuren.
De volledig vernieuwde materniteit en neonatologie beschikt nu over negen comfortkamers, elf suites, twee tweepersoonskamers, drie rooming-in kamers en plaats voor dertien prematuurtjes. "Het is een intense periode van verbouwingen geweest. We zijn dan ook heel blij en trots om het geleverde werk aan de buitenwereld te kunnen tonen", vertelt zorgcoördinator Brigitte Reyntjens.

“We staan hier in het nieuwe paradepaardje van het ziekenhuis : het neusje van de zalm, het modernste van het moderne, een technisch hoogstandje ook.
De ziekenhuiswereld zit momenteel in een snel evoluerende omgeving, maakt eigenlijk een revolutie mee. Ook het H. Hartziekenhuis ontsnapt hier niet aan. Deze nieuwe materniteit mogen we beschouwen als een onderdeel van een volledig nieuw ziekenhuis in onze stad. Er staat nog heel wat op de planning, en het hele proces zal nog verschillende jaren duren. Maar deze materniteit is zeker een geslaagde start van deze volledige transformatie”, zegt burgemeester Frank Boogaerts in zijn toespraak.
Sabine Dobbelaere, medisch diensthoofd verloskunde, gaf met een ludiek gebracht verhaal de evolutie van de bevalling weer. “De tijden zijn fel veranderd en wij hebben heel wat technologie ter beschikking. In onze visie is en blijft een bevalling een intieme gebeurtenis. Na zoveel jaren praktijk vind ik het nog altijd een eer om een kind op de wereld te mogen zetten. Wij zijn getuigen van een van de mooiste gebeurtenissen in het leven: de geboorte van een kind. De zwangere vrouw en haar partner staan op dat ogenblik centraal. Daar hebben wij met de verbouwing rekening mee gehouden.”
"Deze nieuwe materniteit past dan ook volledig binnen de visie van de dienst moeder en kind. Het team streeft er immers naar om de overgang van het leven in de baarmoeder naar het leven er buiten zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Een huiselijke omgeving en rustige omkadering, een veilige omgeving, tijd en ruimte voor vragen, aandacht voor de integriteit van de zwanger vrouw en haar partner zijn essentiële voorwaarden om de geboorte zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen", aldus Sabine Dobbelaere.
Tot slot stelde Dobbelaere dat moeders die in het Heilig-Hartziekenhuis bevallen op hun twee oren kunnen slapen. “Mijn team op deze afdeling is misschien wel het beste team van het ziekenhuis.”

In haar toespraak verwees Dobbelaere naar het zware kostenplaatje. Toen journalisten de vraag stelden aan de nieuwe algemeen directeur betreffende het kostenplaatje gaf deze geen antwoord gezien “geen tijd”.

Twee verbouwingsfases
In april 2017 is de verbouwing van het moeder en kind gedeelte gestart. Een eerste fase waarbij de verloskamer en een deel van de verblijfskamers vernieuwd werden, was afgerond in december 2017. Nu is de tweede fase volledig afgewerkt en kunnen patiënten voortaan terecht in een state of the art omgeving met de nodige technologische infrastructuur. Tegelijk kunnen mama en baby genieten van de huiselijke sfeer en warme zorg die ze toegediend krijgen in dit ziekenhuis. Baby's die extra zorg nodig hebben kunnen terecht in de nieuwe couveuse omgeving waar gezorgd werd voor voldoende privacy voor elke ouder. Bovendien beschikt de afdeling neonatologie ook over drie 'rooming-in' kamers, waar ouders samen met hun couveusekindje kunnen verblijven. Dit maakt deel uit van de ontwikkelingsgerichte zorg waarbij de zorg georganiseerd wordt rond de premature baby en niet omgekeerd.  (MSL/foto’s MSL)

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet